palpal

Зла маћеха, исток и запад Српске

Не знам из ког разлога, али режим Милорада Додика пуних 20 година систематски разара источни дио Републике Српске и опходи се према простору од Зворника до Требиња као према некој колонији и сировинској бази коју треба без милости експлоатисати до крајњих граница.  Шума се сјече немилосрдно и претвара у голети, копа се руде и угаљ за производњу струје, трује народ, уништавају ријеке и еко систем, а заузврат не улаже се ништа како би народ опстао на овом простору, због чега су многи крајеви готово опустјели јер народ, посебно млади, бјеже главом без обзира.

Маћехински однос најбоље се може видети у изградњу и одржавању путева. И док се на западу Републике Српске, од Бијељине до Бањалуке и Приједора, поред добре мреже магистралних путева и жељезничке пруге гради и неколико стотина километара аутопутева и улажу милијарде, на истоку Влада и Путеви Српске годинама нису у стању ни да закрпе рупе на дотрајалим путевима.

Погледајте видое прилог са путева око Чајнича и Фоче, те упоредите са путем Бањалука – Приједор, који је недавно реконструисан, и поред кога власт намјерава да гради још и аутопут вриједан чак 2 милијарде марака, и све ће бити јасно. Власт је гора од зле маћехе и било ког окупатора из прошлости.

Ситуација се неће промијенити све док се не промијени власт, не престане ауторитативма владавина и самовоља једног човјека, и док аутентични политички лидери са истока Српске не буду дио власти и својим ауторитетом се изборе за равноправан однос и равномјеран развој свих дијелова Републике Српске

 

Небојша Вукановић