palpal

Štrajk glađu zatvorenika državnog zatvora u Vojkovićima

Prema pouzdanim informacija koje sam dobio iz Istočnog Sarajeva, jutros su svi zatvorenici Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija BiH, poznatijeg kao „državni zatvor“ u Vojkovićima, kolektivno stupili u štrajk glađu i odbijaju hranu, nezadovoljni zloupotrebama i odnosom zatvorske uprave. Zatvorenici traže da im se obezbijedi da primaju pakete i posjete članova porodice, u skladu sa Zakonom.

Zatvorenici su nezadovoljni odnosom i radom Siniše Perkovića, bivšeg direktora Vodovoda i kanalizacije u Istočnom Sarajevu i kadra SNSD-a, te Milenka Vidovića, kadra HDZ-a, te Marka Paprice, takođe kadra SNSD-a koji je za kratko vrijeme visoko napredovao od običnog policajca do inspektora nakon što je na volšeban način stekao diplomu.

U zatvorskim ustanovama, kao i cijelom društvu i javnoj upravi vlada velika korupcija, a čelni ljudi zatvorskih ustanova često zloupotrebljavaju položaj i funkciju, za novac i razne usluge izlaze u susret zatvorenicima i daju povlastice i pogodnosti, od posjeta do slobodnih dana, vikenda i izlazaka iz pritvora.

Šta je problem sa zatvorenicima u zatvoru u Vojkovićima saznaće se uskoro, a možda se narednih dana u javnosti oglase upravnik Petković i njegovi saradnici, kažu šta je navelo zatvorenike da kolektivno stupe u štrajk glađu i da li se krše zakoni.

 

Nebojša Vukanović