palpal

Zvorničani spremni za proteste

Najava blokade računa zvorničke Alumine ponovo je pokrenula buru u Zvorniku, prije svega među radnicima i porodicama koje žive od ovog preduzeća. Zvornik je porobljen i okupiran grad pod kontrolom organizovanog kriminala i vladajuće Partije, pa su mnoge stvari do sada prošle bez otpora zbog straha i sitnih ucjena, ali izgleda da je dara prevršila svaku mjeru.

Iako nisu u potpunosti relevantne i pouzdane internet ankete i ovakav način istraživanja raspoloženja pokazuje javno mnjenje. Anketa koju je na internetu sproveo portal Drina medija iz Zvornika pokazuje da je veliki broj građana Zvornika, njih oko 70%, spremno da izađe na proteste, koje sam najavio jer se bez snažnog otpora problem ne može riješiti, ako bi došlo do blokade računa Alumine i u pitanje dovodena posao i egzistencija više hiljada radnika i njihovih porodica, koje su direktno i indirektno povezane sa Aluminom.

Sudija Osnovnog suda u Zvorniku Jelena Todorović utekla je na bolovanje, a prema nekim saznanjima neposredno pred odlazak sa posla potpisala je Rješenje o blokadi računa Alumine koje treba da se protokoliše i proslijedi bankama, a potom utekla. Da li je informacija tačna saznaćemo uskoro.

Naredna sedmica mogla bi biti veoma burna jer je u pitanju opstanak najvažnijeg privrednog subjekta u regiji Birač, a pomno ću pratiti sva događanja i o njima informisati javnost.

 

Nebojša Vukanović