palpal

Зељковић пропјевао на саслушању, уперио прст у Влада Ђајића!?

Према мојим информацијама из Специјалног тужилаштва Републике Српске, прије неколико дана тужиоци су поново саслушали бившег директора Завода за јавно здравство Српске Бранислава Зељковића због проширење истраге и спорне набавке 28 термалних камера за мјерење тјелесне температуре, које су плаћене по много већим цијенама од тржишних. Нисам ја, Ђајић је – у најкраћем би се могло описати саслушање Зељковића пред специјалним тужиоцем Сањом Тадић Стоисављевић.

Зељковић је тужиоцу изјавио да је имао позив од директора Клиничког центра Владе Ђајића, који му је рекао да је ситуација алармантна и да мора одмах хитно набавити скупе термалне камере од фирме А.Р.М.С. системи Д.О.О. у власништву Владимира Вулетића.

Послије тога Вулетић је дошао на састанак код Зељковића у Институт, по договору са Владом Ђајићем, а постоје листинзи телефонских позива ухапшеног директора који потврђују комуникацију Вулетића, Ђајића и Зељковића у периоду набавке спорних камера.

Камере су набављене директном погодбом, преговарачким поступком без објављивања обавјештења у јавности, и плаћене су 299 000 марака без ПДВ-а. Незванично, плаћено је 28 термалних камера, а испоручене су само двије!? Чудно је зашто је Зељковић директно преговарао са фирмом без икаквих референци, која је основана 2018. године, и има скроман промет са свега 2 запослена радника?

Специјални тужилац Сања Тадић Стоисављевић проширила је истрагу и на директора КБЦ Влада Ђајића, а поред тога Ђајић је предмет истраге и у предмету „Кисеоник“ коју води тужилац Слободан Ћелић и Управа криминалистичке полиције Републике Српске.

Очито је да се високи функционери на власти нису трудили пуно да прикрију намјештања и злоупотребе са јавним набавкама, а питање је да ли ће политика и моћници упетљати, до кога ће тужиоци доћи и гдје ће се све прошитити истрага.

 

Небојша Вукановић