palpal

Зашто смо против ЕКОЦИДА отварања рудника литијума на Мајевици и за очување природе

Као што смо једини на политичкој сцени јавно бранили Озрен и имали пресудну улогу да се заустави отварање Рудника обојених метала, отјерали Бошњаковића серијом текстова и видео прилога, о спорном власништву акција у Бошњаковој фирми из Аустралије челних људи Геолошког института Републике  Српске, За правду и ред листа Небојше Вукановића оштро се противи отварању рудника литијума на Мајевици, јер је то велика опасност, не само за Лопаре и Мајевици већ и Семберију и Тузлански базен гдје се слијевају воде.

Сумпорна киселина која се користи за раздвајање литијума из јаловине је веома опасна, за експлоатацију је неопходна велика количина воде и рудници би направили еколошку катастрофу, уништили ријеке, посземне воде и водозахвате, угрозило снабдијевање питком водом више стотина хиљада грађана. По нашим сазнањима из свега стоји амерички капитал, са којим се нагодио врх режима, па је због тога велики притисак режима да се омогући експлоатација литијума.

Зашто је важно очувати животну средину, спријечити уништавање природе и зауставитл процес претварања земље у колонију по афричком моделу? Детаљније у видео прилогу…

 

Из архиве – подсјећање на посјету Озрену и борбу против Бошњаковића и отварања рудника обојених метала…

 

Небојша Вукановић