palpal

Смјене, оставке и независна истрага Свјетске здравствене организације

Невјероватан скандал са тровањем пацијената Клиничког центра Бањалука и других здравствених установа у Републици Српској индустријским кисеоником, шокантне информације које су у јавност пласирали Драшко Станивуковић и новинар Слободан Васковић, уздрмали су Владу и систем као земљотрес до темеља.

Грубо поигравање људским животима је недопустиво, а вјероватно да ће ова афера показати због чега Република Српска и БиХ имају највећу смртност обољелих од короне у свијету после Перуа, и зашто смо се претворили у Црну рупу Европе.

Ћутање одговорних, нервозни одговори министра Шеранића и панични испади Додика, Жељке и осталих који галамом и немуштим нападима покушавају умирити народ сулудим изјавама да „Сарајево“ није дало дозволе, документацију и сагласности дворској фирми ТНГ Техногас, коју води његов бивши министар полиције Станислав Чађо, који се напрасно повукао из јавности од како је осумњичен за убиство младића Николе Ђуровића у Бањалуци кад се тркао са колегама министрима из Владе, показују да је мета погођена у центар и да су нажалост тачне информације изнесене у јавности да су се они који су положили хипократову заклетву поигравали људским животима због похлепе и трке за новцем.

Стотине војника Војске Републике Српске погинуло је у пробоју коридора до Бијељине и Србије у љето 1992. године због кисеоника, након што је у Бањалуци умрло 12 беба, и нико није могао тада ни помислити да ће се неко дрзнути и у миру поигравати са животима људи мијењајући медицински и индустријски кисеоник због новца и профита.

Сви одговорни, од министра здравља Алена Шеранића, који је знао шта се догађа али је ћутањем постао саучесник у тешком кривичном дјелу, директора КБЦ Бањалука Влада Ђајића, директора Болнице у Бијељини Златка Максимовића до осталих одговорних, одмах морају поднијети оставке или бити смијењени, јер је овај скандал врхунац бешчашћа, немара, бескрупулозности и неодговорности према грађанима.

Све институције Земље чуда су заробљене, и овај случај ће се заташкати, као и сви остали, уколико нека међународна стручна комисија, рецимо Свјетске здравствене организације, не дође и не испита шта се догодило и какве су посљедице немара и злоупотреба по здравље људи, шта је узрок огромне смртности грађана Српске и БиХ. Медицински кисеоник пуни се, означава, дистрибуира, и користи по строго контролисаним правилима и условима како би се избјегло било какво загађење, и због тога је много скупљи од техничког индустријског кисеоника.

Ова афера мора добити судски епилог, правоснажне затворске казне за све одговорне, и мора послужити свима као опомена да нико не смије да се поиграва са људским животима због трке за профитом, злоупотребама и намјештања послова у здравству по партијској линији.

 

Небојша Вукановић