palpal

DOSTOJAN – ustoličen vladika budimljansko-nikšićki Metodije

Tokom svečane arhijerejske liturgije, koju je patrijarh srpski Porfirije služio sa mitropolitom Joanikijem i vladikama Srpske pravoslavne crkve u manastiru Đurđevi Stupovi, u tron novog vladike budimljansko-nikšićkog uveden je vladika Metodije Ostojić. DOSTOJAN i na mnogaja ljeta.

Svečanosti u drevnom manastiru iz 13-og vijeka, koji su sagradili Nemanjići, prisustvovalo je više hiljada vjernika iz Berana i Vasojevića. Vladika Metodije rođen je u Sarajevu kao Ljubiša Ostojić, 1992. godine tokom rata izbjegao je u Podgoricu. Diplomirao je na Teološkom fakultetu Sveti Vasilije Ostroški u Foči, a zamonašio se 2004. godine u Cetinjskom manastiru, gdje je bio nastojatelj dok nije na Saboru Srpske pravoslavne crkve 2018. godine proglašen za vikarnog vladiku Dioklijskog.

Proteklih dana bila je prelijepa atmosfera u Beranama, Vasojevićima i na sjeveru Crne Gore, a ustoličenje i doček patrijarha prošao je bez najmanjeg incidenta, za razliku od ružnih scena i nasilja prije 20-ak dana koje smo gledali na Cetinju tokom rukopoloženja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.