palpal

SIPA uhapsila Nedima Uzunovića, direktora Bosnalijeka o čijem sam kriminalu pisao prije 3 godine

Pravda je spora ali dostižna. To potvrđuje i informacija da su prije nekoliko dana pripadnici SIPE, po naredbi Tužilaštva BiH, uhapsili Nedima Uzunovića, direktora Bosnalijeka. O njegovom krimanalu i zloupotrebama pisao sam seriju tesktova prije 3 godine, i kratko podsjećanje na tekstove, a iste činjenice su navedene i u optužnici Tužilaštva BiH.

Nikom ne želim zlo ali se borimo za pravnu državu. Ovo je opomena i moćnicima našeg vremena da niko nije iznad države i naroda, i da bi pravda mogla zakucati na vrata moćnika koji sada misle da su nedodirljivi jer su zarobili sve institucije.

Podsjećanje na tekst iz 2018. godine,

Kako je Nedim Uzunović opljačkao Bosnalijek?

Bosnalijek je do 2012. godine bila jedna od najvećih i najstabilnijih  farmaceutskih kompanija u regionu, sve dok joj aktuelni generalni direktor i većinski akcionar iz sjene Nedim Uzunović nije zadao nekoliko snažnih udaraca vršeći teška krivična djela. SIPA je nakon obimne istrage podnijela Krivičnu prijavu protiv Uzunovića i više osoba zbog krivičnih djela pranja novca i zloupotrebe ovlaštenja.

Nedim Uzunović je 2005. godine postavljen za direktora Bosnalijeka za Rusiju i Aziju, i ubrzo je ovaj mladi „stručnjak“ razradio šemu kako da novcima Bosnalijeka postane većinski vlasnik državne firme. Sve je urađeno preko of-šor kompanije „Haden“ koja je registrovana u Luksumburgu i koja je zamršenim transakcijama postala većinski vlasnik Bosnalijeka. Iza „Hadena“ stoji upravo Uzunović, koji je i postavljen na mjesto generalnog direktora kompanije čim je „Haden“ postao većinski akcionar Bosnalijeka.Novac za kupovinu akcija obezbjedila je ruska farmaceutska kompanija „Imperijafarm“ iz Sankt Petersburga. „Imperijafarm“ je preko „Erkafarma“ obezbjedio „Hadenu“ 25 miliona evra za kupovinu većinskog paketa akcija Bosnalijeka, a berzanskim malverzacijama i nezakonitim transakcijama „Haden“ je uspio da kupi 29,94% akcija Bosnalijeka za 32 miliona maraka. Čim je početkom 2013. godine of-šor kompanija „Haden“ preuzela kontrolu u kompaniji Nedim Uzunović je postavljen na mjesto generalnog direktora, a Bosnalijek je svom novom vlasniku „Imperijafarm“ isporučila lijekove vrijedne 28 miliona maraka. Ogromna količina lijekova isporučena je u Rusiju u ljeto 2013. godine, a Imperijafarm 2015. godine odlazi u stečaj, zbog čega Bosnalijek gubi 28 miliona maraka jer ne može da naplati isporučene lijekove.

Istrga je utvrdila da je Nedim Uzunović mozak cijele zamršene operacije i niza nezakonitih transakcija, te da je postao većinski vlasnik državne kompanije „Bosnalijek“ upravo novcima ove kompanije, tako što je novac za kupovinu akcija obezbjedio plasiranjem ogromne količine lijekova i materijala u Rusiju koji nikada nije naplaćen, a Bosnalijeku je pričinjena šteta od najmanje 28 miliona maraka. SIPA je tokom istrage došla do dokumentacije i brojnih dokaza koji potvrđuju da je Nedim Uzunović najodgovornija osoba za pljačku vijeka.

Uzunoviću prijeti teška robija, ali zahvaljujući korumpiranom domaćem pravosuđu, ogromnoj količini novca koje se domogao pljačkajući nekad državnu kompaniju „Bosnalijek“, Uzunović još uvijek izbjegava pravdu. U tome mu mnogo pomaže i Sena Uzunović, tužiteljka Tužilaštva BiH i blizak srodnik Nedima Uzunovića, koja predmet drži u ladici kako Nedim ne bi odgovarao za teške zloupotrebe. Sena Uzunović tokom rata je bila sudija Okružnog vojnog suda u Mostaru i ima spornu ratnu prošlost te brojne hipoteke iz prošlosti.