palpal

Danas skup na Ozrenu, narod mora braniti ognjišta

  Danas će ponovo na Ozrenu, kod crkve na Sočkovcu, biti održan skup mještana sa Ozrena koji se protive Odluci Vlade Republike Srpske i resornog ministra Petra Đokića da počnu istraživanja, kopanja a potom i otvaranje rudnika litijuma na Ozrenu. Narod je uplašen i ogorčen odlukama Vlade, jer strahuju da će doći do ekološke katastrofe i uništenja prirode, pa žele još jednom da izraze spremnost da brane svoje kuće, imanja i ognjišta.

Braća i narod u Srbiji koja su masovnim protestima, otporom i solidarnošću uspjeli da primoraju Rio Tinto i vlasti na povlačenje i poništenje spornih zakona o oduzimanju zemljišta pokazali su kako se bori za svoja prava i protiv otvaranja rudnika svjetskih multinacionalnih kompanija.

 

Vlast u Republici Srpskoj samo se boji naroda i protesta, ne boji se suda, pravde, zarobljenih institucija, i zato Ozrenci moraju biti spremni da blokiraju puteve u Petrovu i na Ozrenu i radikalne proteste ako misle natjerati vlasti da odustane od spornih koncesija i otvaranje rudnika litijuma, jer je za 1 kilograma litijuma potrebno preko 20 000 litara vode i jasno je kakve bi bile posljedice otvaranja rudnika po životnu sredinu.

Narod Ozrena, ali i drugih dijelova Republike Srpske, mora da se bori za svoja prava i ognjišta, jedinim efikasnim demokratskim sredstvima a to su mirni građanski protesti i otpor, a naše je, slobodnih ljudi i javnih ličnosti ne samo iz svijeta politike, da pruže otpor uništenju i ovako opustošene i razorene zemlje.

 

Nebojša Vukanović