palpal

Šešić i Klub bivših SDS-ovaca u Klubu socijalista!

Najave o novom transferu i trgovini na domaćoj političkog sceni su se potvrdile tačnim! Vrlo kratko nakon izlaska iz SDS-a, narodni poslanik Davor Šešić od danas je postao član Socijalističke partije Petra Đokića. Njegovim prelijetanjem formiran je Klub bivših poslanika Srpske demokratske stranke u Klubu Socijalističke partije RS.

Izgleda da je kod crvenih trava najzelenija, pa je nakon  Milana (Ju)Tubina, Darka Mitrića i Željka Babića, i Davor Šešić sletio kod Đokića u Socijaliste, i sada mogu formirati samostalni Klub SDS u Klubu SPS-a! Šta je Šešić dogovorio sa Đokićem, šta će dobiti za transfer, da li predsjednika Gradskog odbora SP-a u Banjaluci, nosioca Liste ili Kompenzacione Liste za Narodnu skupštinu Srpske na narednim Opštim izborima  pokazaće vrijeme, ali sam siguran da će ga glasači kazniti i da će doživeti pravi brodolom i salto-mortale na izborima.

Da je Šešić prešao u neku opozicionu stranku zbog određenih neslaganja sa ljudima u SDS-u i nastavio opoziciono da djeluje, javnost bi razumjela njegov potez, a ovako je razočarao mnoge i sigurno će zbog njega i sličnih nažalost puno građana na jesen ostati kod kuće i klonuti u apatiju, što i jeste cilj režima.

Gotovo polovina, 7 od 16 poslanika SDS-a napustilo je stranku i Klub u protekle 4 godine, pored crne četvorke u Socijalistima otišli su Kostadin Vasić, Nebojša Marić i Danijel Jošić iz Obrenove Dobojske grupe, a poražavajuće je što su mnogi konvertiti bili nosioci Listi, poput Marića, Šešića, Tubina i Vasića. Politička korupcija je doživila vrhunac, i nešto se mora hitno preduzeti, prije svega izmjenama Izbornoj zakona, kako bi se spriječila trgovina mandatima, ali bi i lideri opozicionih stranaka morali dobro da selektuju kadrove i gledaju ko će biti nosioc listi, da se pokušaju odabrati časni ljudi sa karakterom i iskreni opozicionari, kako bi se na najmanju moguću mjeru smanjila mogućnost pojave tzv „papaka“ koji su počeli da bujaju na političkog sceni od 2014. godine kada je sa dva kupljena poslanika, Vojinom Mitrovićem i Ilijom Stevančevićem,  formirana Vlada Željke Cvijanović.

Razmjere sveopšteg ludila na domaćoj političkoj pijaci pokazuje činjenica da je Andera Dorić napravila cijeli krug u mandatu, nakon raskola otišla kod Gorana Selaka u SPS pa se ubrzo pokajnički vratila Đokiću i SP-u nakon što je Dodik izbacio iz vlasti Selaka posle lokalnih izbora i poraz u Banjaluci.

Sličan razvoju put, odlazak kod Skoka i Selaka pa povratak kući prošao je i Risto Marić, bivši dirketor i grobar Šuma Srpske, a „porodična“ fotografija raskolnika pa pokajnika socijalista po uzoru na seriju Bolji život, ostaće simbol jednog teškog vremena.

Milan Ju Tjubin prošao je kroz „čistilište“ u SPS-u Gorana Selaka a Željko Babića u NPS-u Darka Banjca prije ulazak u Socijaliste Petra Đokića, a i dalje se ne zna gdje će još otići i sa sigurnošću reći kako će pojedinci završiti poslednjih 6 mjeseci mandata, ako unutar vladajuće koalicije iskoči kakva primamljiva ponuda.

Ne pada snijeg da prekrije brijeg već da svako pokaže svoj trag. Nadam se da narod ipak neće klonuti u apatiju, iako je to cilj režima i pozadina političke korupcije, da će kazniti političke devijacije i omogućiti da sa istinskim promjenama i novim ljudima dođe do velikog zaokreta na domaćoj političkoj sceni.

 

Nebojša Vukanović