palpal

Poreska potvrdila da je porez na vrijeme plaćen!

Sve pohvale za rad i ažurnost Poreske uprave Republike Srpske, koji pokazuju da kada hoće mogu sve da isprate i iskontrolišu. Nakon što sam u martu iznajmio prvu malu Kancelariju u Nevesinju Za pravdu i red liste Nebojše Vukanovića, platio sam zakup 6 mjeseci unaprijed, po 150 km, te platio porez državi.

I mala kancelarija površine  15-ak kvadratnih metara bez mokrog čvora privukla je pažnju javnosti, jer se mnogi pitaju odakle nam par stotina maraka za iznajmljivanje prostorija, ali i inspektora Poreske uprave Republike Srpske. Nakon procjere poslali su Rješenje i opomenu da Lista za pravdu i red nije platila 104 marke poreza i da će ga prinudno naplatiti sa kaznom i kamatama sa računa Za pravdu i red liste Nebojše Vukanovića.

Naš knjigovođa je izvršio provjeru i našao uplatnice koje dokazuju da je porez odmah plaćen, skupa sa zakupom, al greškom umjesto na opštinu Nevesinju upisan je broj grada Trebinja, pa je upućen Dopis Poreskoj upravi Srpske sa zahtjevom za preknjižavanje uplaćenih sredstava.

Prvi čovjek Poreske uprave u Trebinju i Hercegovini, pomoćnik direktora Siniša Tarana brzo je izvršio provjeru, utvrdio da je porez plaćen te izvršio preknjižavanje sa grada Trebinja na opštinu Nevesinje.

Drago mi je da poreznici pomno prate svaki potez i transakciju, reaguju čim primijete i neku malu proceduralnu grešku, jer pokazuju da se sve može ispratiti. Bilo bi dobro da na sličan način prate druge poreske obveznike, privredne subjekte i tajkune, prije svega one velike i bliske vlastima,  jer bi bilo manje poreskih utaja, malverzacija i nenaplaćenog poreza.

 

Nebojša Vukanović