palpal

Počela totalna rasprodaja

Dodik je još koju godinu o(p)stao na vlasti, uz prećutnu saglasnost i podršku određenih međunarodnih centara moći, kojima je dao obećanje da će još jačim tempom razarati Republiku Srpsku, rasprodati preostale rudnike, Elektroprivredu i prirodna bogatstva, sprovodeći pogubni neoliberalni model pretvaranja naroda i država u roblje i koloniju.

Upravo zbog sistematskog razaranja Republike Srpske, privrednog, demografskog, moralnog i ekonomskog, centri moći Dodiku tolerišu devijantno ponašanje, endemski kriminal i korupciju, neprimjerene izjave i podizanje tenzija u regionu. Moćnici ga drže u šaci i sa njim se poigravaju kao sa marionetom, ali mu povremeno daju slobodu da pred kamerama režimskih medija odigra neku predstavu glumeći Srbina i patriotu. Moćnici i nama tradicinalno nenaklonjene sile ne mogu naći beskrupulozniju osobu za prljave poslove satiranja jednog cijelog naroda, i zato MMF, Svjetska banka, Vigemark uporno daju novce, kredite i akcize u kritičnim trenucima kako bi Dodik kupio izbore i porobljeni narod.

Rezultati izbora još nisu ni proglašeni, a poslušni Dodik je krenuo u totalnu rasprodaju svega što je preostalo. Prvi se na udaru našao Rudnik Ljubija, što je i logično jer tako hoće da jednim udarcem ponizi Pavića u Prijedoru i osveti se za prethodni fijasko sa lažnim Rusima, pokaže silu i nadmoć, opere prljav novac i napuni budžet iscijeđen do poslednje kapi kredita.

Ljubija je prva na dobošu, a posle nje na red će doći i svi preostali rudnici, prirodna bogatstva, šume, rijeke, sve do konačne privatizacije Elektroprivrede Republike Srpske. To je konačan cilj i najvažniji Dodikov zadatak, koji će morati da odradi do kraja ovog mandata 2022. godine, ali će pokušati da ga što više prolongira jer je svjestan da će ga sadašnji mentori pustiti niz vodu kada odradi sve prljave poslove i kada ga do kraja iskoriste.

Cijela Republika Srpska je na dobošu, i nema sumnje da će se narednih godina ubrzati rasprodaja, sve dok se formalno ne pretvorimo u koloniju i prćiju domaćih tajkuna, stranih mešetara i multinacionalnih kompanija koje će da pokupe kajmak. Najbolji sve masovnije odlaze, rapidno se iseljava i prazni prostor, a vremenom će ostati samo podanici i roblje koje će moćnici da kuluče do krajnjih granica. Tražili ste, gledajte.

 

Nebojša Vukanović