palpal

Pet otkaza u RUGIP-u, počele masovne ucjene, mobing i pritisci na radnike u javnoj upravi zbog izbora

Tek su raspisani izbori, i do početka kampanje i glasanja ostalo je još skoro pola godine, ali uprkos tome već je počeo snažan pritisak na radnike u javnom sektoru i administraciji da se učlane u SNSD i daju podatke za siguran glas aktuelnoj vlasti. Radnici koji nemaju člansku kartu vladajuće Partije i njenih koalicionih partnera pojedinačno se pozivaju kod svojih šefova i pretpostavljenih, traži se da potpišu pristupnice SNSD-u i obećaju da će glasati za režim, a ukoliko to ne prihvate izloženi su mobingu, prijetnjama, ucjenama, otkazima, smanjenju koeficijenta i plate..

Pritisak na radnike je veliki, a nažalost niko ne staje u zaštitu zaposlenih, sindikati i inspekcije ćute i nijemo posmatraju tiraniju, mobing, ucjene i zloupotrebe. Najteža situacija, po mojim saznanjima, je u RUGIP-u, gdje je 5 ljudi ostalo bez posla jer nisu željeli uzeti u ruke člansku kartu SNSD-a.

Ogorčeni radnici Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne  poslove Republike Srpske mi kažu da su bez posla ostali Biljana Kuridža, Milana Čičić, Verica Đurović, Ivana Jovanović i Nevena Knežić, geodete i zaposleni u komisijama za izlaganje iz reda građana. Njima je ponuđeno da postanu članovi SNSD-a i ostanu na poslu, a kada su to odbile ostale su bez Ugovora o radu i posla.

Pored RUGIP-a, snažan pritisak posebno je izrađen i na zaposlene u Inspektoratu Republike Srpske te još nekim institucijama, a uskoro više detalja o monstruoznim zloupotrebama i pritiscima režima na građane.

Očekujem da se u toku dana oglase predsjednici Sindikalnih organizacija, te da ustanu i javmo progovore radnici koji su izloženi mobingu i ucjenama, jer ćemo svi složno stati u njihovu zaštitu, ako treba organizovati proteste i blokade institucija u kojim se vrši mobing nad zaposlenim, kako bi se zaštitila njihove slobode, ljudska i građanska prava u skladu sa Ustavom.

Svi funkcioneri ređima koji pritiskaju, ucjenjuju i progone radnike, daju otkaze i vrše pritisak, moraju biti svjesni da će odgovarati za svaki svoj postupak, i da dobro vide računa šta rade i kako se ponašaju jer, kada se oslobode zarobljene institucije u oktobru, neće biti ni trunke milosti prema svima onima koji zloupotrebljavaju položaj, ponižavaju i maltretiraju radnike u javnom sektoru.

 

Nebojša Vukanović