palpal

Mirko Ćurić ustaški emigrant!?

Mnogi se u Trebinju čude i pitaju zašto gradonačelnika Trebinja nazivam Ćurić dr Mirko, i da li se tako ironično šalim na račun gradonačelnika jer je „diplomirao“ u selu Avtovac kod Gacka kod čuvenog profesora Pušare. Malo ljudi zna da isto ime kao gradonačelnik Trebinja ima i čuveni i zloglasni ustaški emigrant Mirko Ćurić, takođe Hercegovac iz sela Korita kod Posušja i Tomislavgrada, koji je ubijen u Njemačkoj 1969. godine.

Mirko Ćurić kao ustaški ekstremista, rođen 1932. godine u ekstremnoj desničarskoj porodici, emigrirao u Njemačku, gdje je prvo radio kao fizički radnik a kasnije postao vlasnik restorana u Minhenu, ispred koga je ubijen 9-og aprila 1969. godine, dan uoči proslave osnivanja zloglasne Nezavisne Države Hrvatske.

Mirko Ćurić je organizovao i finansirao akcije i napade protiv bivše Jugoslavije i Srba, a saradnici UDBE likvidirali su ga bombom koja je bila postavljena u kesu sa smećem na ulasku u njegov restoran, a pjesmu mi je posvetio hrvatski pjesnik Tin Ujević.

Da ne bi bilo zabune u javnosti, smatram da gradonačelnika Trebinja i dalje treba da oslovljavam kao Ćurić dr Mirko, kako bi ga i na taj način distancirao i pravio otklon od ustaškog emigranta, posebno u sjeni sramnog istupa i šovinističkih ispada njegovog kolege iz SNSD-a Momčila Antonića.

 

Nebojša Vukanović