palpal

Мирко Ћурић усташки емигрант!?

Многи се у Требињу чуде и питају зашто градоначелника Требиња називам Ћурић др Мирко, и да ли се тако иронично шалим на рачун градоначелника јер је „дипломирао“ у селу Автовац код Гацка код чувеног професора Пушаре. Мало људи зна да исто име као градоначелник Требиња има и чувени и злогласни усташки емигрант Мирко Ћурић, такође Херцеговац из села Корита код Посушја и Томиславграда, који је убијен у Њемачкој 1969. године.

Мирко Ћурић као усташки екстремиста, рођен 1932. године у екстремној десничарској породици, емигрирао у Њемачку, гдје је прво радио као физички радник а касније постао власник ресторана у Минхену, испред кога је убијен 9-ог априла 1969. године, дан уочи прославе оснивања злогласне Независне Државе Хрватске.

Мирко Ћурић је организовао и финансирао акције и нападе против бивше Југославије и Срба, а сарадници УДБЕ ликвидирали су га бомбом која је била постављена у кесу са смећем на уласку у његов ресторан, а пјесму ми је посветио хрватски пјесник Тин Ујевић.

Да не би било забуне у јавности, сматрам да градоначелника Требиња и даље треба да ословљавам као Ћурић др Мирко, како би га и на тај начин дистанцирао и правио отклон од усташког емигранта, посебно у сјени срамног иступа и шовинистичких испада његовог колеге из СНСД-а Момчила Антонића.

 

Небојша Вукановић