palpal

Колективним отказом радници затворили МАН-ЦО пумпу

Полако се буди и развија свијест радника о њиховим правима, што потврђује и вечерашње затварање бензинске пумпе „МАН-ЦО“ у требињском насељу Горица. Радници су тражили од газде да значајније повећа плате, а незванично директор и власници су пристали на повећање од 50 марака, што је било недовољно па су сви радници дали колективан отказ. Бензинска пумпа од вечерас је затворена и не ради, а незванично могла би прорадити тек ако се ангажују радници из других дијелова Херцеговине.

Код Мандића радници су радили у смјенама 12 – 24, 12-48, у складу са Законом о раду, а плате су биле око 500 марака, док је на пумпама „Нешковић“ много гора ситуација, радници на многим пумпама раде за минималац у смјенама 12 – 24, па се очекује да ли ће и они на сличан начин реаговати.

Отварање великог броја радних мјеста у Дубровнику, која су 2 до 3 пута боље плаћена у односу на Требиње, умногоме је релаксирало ситуацију јер газде не могу више уцјењивари раднике када има алтернатива и посао у Дубровнику, а ваљда ће коректан однос привредника у Дубровнику утицај на побољшање услова рада и повећање плата у Требињу и Херцеговини.

 

Небојша Вукановић