palpal

Dodikova kapitulacija

Bijela zastava je istaknuta, i Dodik je kapitulirao pred Bakirom Izetbegovića i Draganom Čovićem. To je pokazao i današnji sastanak i raspodjela ministarstava, gdje je SNSD dobio mrvice dok su SDA i HDZ podijelili ključne resore. Bakir i SDA će kontrolisati bezbjednost, odbranu i spoljne poslove, i nema nimalo sumnje da su dobili najveći dio kolača i najvažnija ministarstva, i imaju ključ u rukama BiH prvi put nakon Dejtona. Čović i HDZ su uz tradicionalne finansije i pravdu dobili Ministarstvo civilnih poslova, a Dodik i SNSD samo dva marginalna – Ministarstva prometa i komunikacija te Ministarstvo spoljne trgovine, dok će na čelu Ministarstva za izbjegla i raseljena lica BiH biti nestranačka ličnost, predstavnik manjina iz Srpske.

Dodiku se žurilo da po svaku cijenu u uđe u vlast, i zato je pristao na ovako ponižavajuće uslove i marginalna ministarstva, a prepustio je Bakiru i SDA potpunu kontrolu ključnih resora – odbrane, bezbjednosti i spoljnih poslova. Ovakva kapitulacija se mogla i predvidjeti, jer je već mjesecima vidljiv veliki zaokret u Dodikovim izjavama i ponašanju, skidanju šinjela srpskog nacionaliste, koji ga je žuljao i koji je odbacio čim je došao u Predsjedništvo BiH u Sarajevo, do izbora balkanski Teheran.

Lažni patriota i nacionalista ponovo postaje dašak svježine koji sluša svoje mentore, sprovodi planove i želje velikih igrača, istovremeno sistematski razarajući sopstveni narod i Republiku Srpsku. Nakon što je (polu)hrvaticu progurao za predsjednika Srpske i dao unosne poslove Čermaku i hrvatskim generalima, Dodik putuje u Vatikan da klekne pred papu, pokazujući tako svim zabludjelim Srbima ko je on u stvari, čije interese zastupa i za koga odrađuje prljavi posao. Maske su pale, Srpska je na koljenima, ali ćemo tek vidjeti i osjetiti posledice velikih zabluda i grešaka koje smo počinili u posleratnom periodu.

 

Nebojša Vukanović