palpal

Ko štiti i amnestira kriminal i pokušaj otimačine Alumine od strane Zorana Stevanovića i Gordana Pavlovića

Prenosim u cjelosti pismo koje je tužiocima i MUP-u Srpske uputio Pokret za Aluminu, koji se pita zašto se ne procesuirani odgovorni zbog zloupotreba, korupcije i organizovanog kriminala? Zbog borbe protiv otimanja Alumine nedavno sam dobio novu Tužbu za klevetu, od strane Gordana Pavlovića, a čelnicima režima, od Radovana Nejakog Viškovića do drugarice Gorice Dodik, tvrde da sam dobio čak 300 000 maraka od čelnih ljudi Alumine, koje gle čuda imenuje Vlada Republike Srpske, da pružim otpor otimačini narodnog blaga i javnog dobra od strane tajkuna režima i prve familije!?

 

Poštovani tužioci i policijski inspektori,

 

Kao nastavak na dosadašnje informacije u vezi sa nezakonitim postupanjem učinjenim prilikom prodaje republičkih potraživanja u FG Birač u stečaju, ovim vam dodatno skrećemo pažnju da narodni poslanik Zoran Stevanović i Gordan Pavlović zvani Goci, u široj javnosti, pronose informacije da će do kraja januara fočanski Pavgord i zvanično postati najveći povjerilac u stečaju zvorničkog FG Birača!?

Opravdano se postavlja pitanje, kako oni uopšte mogu to da znaju jer je riječ o sudskom odlučivanju?!

Ukoliko se ova predviđanja obistine, ili ovo ne bude spriječeno sa vaše strane hitnim djelovanjem, Pavgord će putem nezakonite, kontroverzne, netransparentne kupovine republičkih potraživanja od 42,4 miliona KM postati najveći povjerilac u Fabrike glinice Birač, a time preuzeti i kontrolu nad privrednim gigantom Alumina, čime će doći do ugrožavanja stotine ili hiljade radnih mjesta, kao i poslovanje ovog kombinata.

Tada je kraj i za fabriku i tada vaše istrage neće imati efekta.

Ranije smo vam iznijeli ogroman broj dokaza u pogledu nezakonitog postupka kupovine spornih republičkih potraživanja, a ovim putem naročito skrećemo pažnju na sljedeće:

– Pavgord nije imao, niti danas ima, uslove za legalno zaduživanje kod banaka u iznosu od 42.4 miliona KM, jer je prema posljednjim finansijskim izvještajima veoma prezadužena firma! Sa druge strane, s obzirom da je navodno pozajmio više desetina miliona KM od pravnih lica iz BiH i inostranstva kako bi isplatio republička potraživanja, opravdano se postavlja pitanje, kako će ta sredstva vratiti legalnim putem ako inicijalno nije imao mogućnost zaduživanja? Kao jedini mogući način gravitira informacija, koju javno pronose ova lica, da će ova sredstva da nezakonito uzmu od Alumine kada preuzmu fabriku tj. pošto postanu najveći povjerioci FG Birača! Ovo znači uništenje fabrike, a znači i da će fabrika sama da finansira svoju kupovinu, a što je nova nezakonita radnja!

Utvrđenje ove konstrukcije od strane tužilaštva je od nužnog značaja, jer isto vodi prevarenom preuzimanju kakvo nije zabilježeno ni u propalim privatizacijama iz 90-ih godina. U stvari, sve ovo veoma podsjeća na dobro osmišljenju prevarnu privatizaciju iz 90-ih godina, s tim da se sada kao kupac pojavljuje firma povezivana sa narko poslovima, pa je lako predvidjeti i budućnost fabirke. S tim u vezi, nužno je sprovesti finansijsku kontrolu Pavgorda i svih onih lica koji su mu pozajmili desetine miliona KM, budući da su morali znati za koje potrebe se koriste sredstva kao i iz kojih izvora se uopšte zajmovi mogu vratiti, odnosno svi oni djeluju kao organizovana grupa. Sva ova novčana sredstva kao i potraživanja koje drži Pavgord je potrebno hitno blokirati odlukom tužilaštva.

– Pritisak i nezakoniti uticaj koji Gordan Pavlović Goci i Zoran Stevanović vrše u pogledu pravosudnog upisa Pavgorda kao najvećeg povjerioca u stečaju FG Birača ima za cilj i da legalizuje kriminalne radnje koje su učinjene prilikom prodaje republičkih potraživanja iz avgusta prošle godine. Dakle, time je i sam upis Pavgorda novi kriminalni akt, te kontinuitet kriminalnog djelovanja. Smatramo da je u vašoj kompetenciji da hitno utvrdite ko to i na koga vrši pritisak kako bi Pavgord postao najveći povjerilac u stečaju, i da li postoje uslovi za ovo, budući da je veliki stepen uznemirenje zaposlenih u zvorničkom gigantu, koji strahuju od ovog scenarija, a da učestalo provejavaju informacije ovog tipa za koje ste već morali znati, jer isto predstavlja ozbiljan i nezakonit uticaj na pravosuđe.

Na kraju, opravdano se postavlja pitanje ko to štiti Zorana Stevanovića, Gordana Pavlovića i firmu Pavgord, pa posle desetine prijava i stotine objavljenih tekstova kontroverzne sadržine protiv ovih lica, isti nesmetano pokušavaju da na prevaran način preuzmu najveći privredni kombinat u Republici Srpskoj.

 

Pokret za Aluminu