palpal

Zaga Grahovac prva Nevesinjka koja je plivala časni krst na Bogojavljenje

Po prvo put ove godine i u Nevesinju, na jezeru Alagovac, organizovano je plivanje za Časni bogojavljenski krst na veliki praznik Bogojavljenje. Među 30 plivača bila je i Zaga Grahovac, jedina žena među Nevesinjcima, koja je plivala do bogojavljenskog krsta.

Iako su Nevesinjci bili kavaljeri i željeli jedinoj ženi da prepuste da prva dopliva do krsta u hla dnom jezeru Alagovac, Zaga to nije željela da prihvati..

 

Imala sam i ranije želju da plivam za časni krst ali nisam imala priliku jer se u Nevesinju ranije nije organizovalo plivanje. Hvala Mišu Iveziću na ideji i sveštenicima koji su je realizovali.Nadam se da će se sada plivanje za časni krst organizovati svake godine i nadam se da ću opet plivati.Osjećaj je nevjerovatan, veoma sam srećna i ponosna. Inače volim naše jezero i ovdje provodim mnogo vremena, svi znaju da među prvima otvorim sezonu kupanja. Želim da svojim gestom ohrabrim i druge žene da učestvuju jer mi možemo sve što mogu i muškarci. Moram pohvaliti Nevesinjce koji su htjeli da budu kavaljeri i da me kao jedinu damu puste da prva doplivam do krsta ali nisam prihvatila da dobijem nezasluženu pobjedu i dogovoreno je da pobijedi najbrži. Važno je plivati!

Plivanje za Bogojavljenje na jezeru Alagovac organizovano je na inicijativu Miša Ivezića, koje su podržali sveštenici i paroh nevesinjski.

Pogledajte video prilog kako je bilo na Bogojavljenje u Nevesinju.

Pogledajte kako je bilo danas u Trebinju, gdje je veliki broj plivača zaplivao za časni krst u hladnoj Trebišnjici.

 

Nebojša Vukanović