palpal

Како се извлаче новци и купују станови у Москви

Тешко је и непојмљиво просјечном грађанину Републике Српске схватити размјере пљачке и похлепе отуђене политичке олигархије и моћника на власти. Илегално и незаконито пребацивање новаца из буџета Републике Српске у Русију за фиктивне потребе рада Представништва Републике Српске један је од примјера пљачке грађана и извлачења народног новца из буџета у приватне џепове моћника. Већ из прве реченице Дописа, који је шеф Представништва Републике Српске у Москви Душко Перовић упутио Влади Републике Српске 13.01.2020. године, у коме се наводи да се од Владе тражи новац у складу са „договором са вишим руководством Републике Српске“, јасно је да се крши уставни поредак и показује како постоји неко изнад Владе и Народне скупштине Републике Српске који одлучује о пребацивању и трошењу новаца из буџета.

 

Шеф Представништва Републике Српске у Москви Душко Перовић упутио је 13.1.2020. године Допис Влади у коме тражи да му се одобри додатних 375 000 евра плус 20% за плаћање ПДВ-а, за наводну промоцију индустријских потенцијала Републике Српске у Русији. Занимљиво да Перовић тражи огроман новац за учешће на изложби која је већ одржана, што јасно пише у Допису, те тражи да се финансира нешто што је већ плаћено и одржано, што говори колико је захтјев (не)утемељен.

Вишковић је брзо изашао у сусрет захтјеву Душка Перовића, па је Влада 06.03.2020. године донијела Закључак којим се задужује Министарство финансија Српске да обезбиједи 880 000 марака за „промоцију привредних потенцијала Републике Српске на руском тржишту“, а за реализацију Закључак задужује се Министарство финансија и Министарство привреде и предузетништва Републике Српске.

Већ 19.3.2020. донијето је Рјешење којим се одобрава релокација средстава Буџетске резерве у износу од 880 000 марака и новци су пребачни у Москву на рачуне Представништва Републике Српске.

Занимљиво да је 6 мјесеци раније, 19.09.2019. године, Влада Републике Српске донијела Закључак да се упознала са „усменом информацијом о захтјеву за додатно финансирање у вези са промоцијом економских и туристичких потенцијала Републике Српске“ и задужила Министарство финансија Републике Српске да обезбиједи 880 000 марака за промоцију, и то 570 000 марака Министарству привреде и предузетништва а 310 000 Министарству трговине и туризма. И ови новци су пребачени у Русију.

Дакле, за пола године, поред 880 000 марака редовног финансирање рада Представништва Републике Српске у Москви, пребачено је додатних 1 760 000 марака за наводно промовисање потенцијала Републике Српске у Русији и учешће на сајму. Јасно је да се ради о извлачењу новца, да се поједине пренадуване ставке фиктивно плаћају два пута, а да је новац завршио у џеповима моћника.

Према мојим сазнањима у марту ове године из Владе на рачуне Представништва Републике Српске у Москви пребачено је још 2,4 милиона марака, по 1,2 милиона преко рачуна Министарства трговине и туризма те Министарства привреде и предузетништва, али Одлуке нису објављене у Службеном гласнику, иако је то обавеза. Ради се о јасним злоупотребама и организованој пљачки буџета, народа и народног новца.

И онда се питамо откуд нашим моћницима, тајкунима и политичарима, некретнине и станови у Москви?

Детаљније у видео прилогу..

Бонус видео: Стан породице Додик у Москви.