palpal

Dodikov orden preskup, narod ga platio 2,5 miliona

Samo dva dana nakon što mu je patrijarh srpski Irinej svečano dodijelio orden tokom uživo prenosa na televiziji, Dodik je platio promociju!?  Tokom posjete i razgovora sa banjalučkim vladikom Jefremom najavio da će Vlada ovih dana iz budžeta uplatiti čak 2,5 miliona maraka na račun Eparhije banjalučke za gradnju Rusko-srpskog duhovnog centra!? Dakle orden je skupo plaćen, samo Dodik svoju promociju nije platio iz svog džepa već iz budžeta, i narod će platiti njegove sinekure kao što plaća i sve ostale cehove bahate vlasti. Što je više vjerskih centara i bogomolja to smo nemoralnije i pokvarenije društvo, jer je sve bazirano na laži i ličnim interesima, i treba napraviti zaokret.  Gledajući milionske vladine uplate pitam se jel to razlog što su banjalučki sveštenici po nalogu vlasti branili okupljanje pravednika, tjerali iz porte  hrama vjernike koji traže istinu i pravdu, a da se nikada nisu oglasili zbog ubistva svojih vjernika, nepravde, pljačke i siromaštva, pokušali svojim autoritetom da zaštite ponižene i obespravljene, obuzdaju bahate moćnike na vlasti!?

Imajući u vidu koliko je novaca dobila Crkva, onda ne treba da čudi što je Irinej rekao da je Dodik veliki Srbin i patriota i da će biti Republike Srpske dok je Dodika u Banjaluci!? Šta, ne daj Bože, da Dodik ima srčani udar i ode na duže liječenje u bolnicu, da li to znači da bi sve institucije u danu ugasile a Srpska nestala i utopila se u unitarnu BiH!?

Otplatio je  Irinej svaki dinar i svaku riječ izgovorenu u kampanjama, svaki plaćeni dolazak u Banjaluku il Laktaše na slavu Svetog Đorđa, jer iako su napojnice visoke, ipak je Crkva odigrala možda i ključnu ulogu da se zlo održi na vlasti svih ovih godina. U nečem sam pogriješio nazvavši Irineja Pri Pejd nedostojnim patrijarhom, al ipak se čini da je post pejd jer račun i sinekure nisu plaćene unaprijed već po obavljenom poslu. Crkva je bila samostalna prije 800 godina, ali nažalost nije nezavisna danas jer njen prvi čovjek umnogome zavisi od Vučića i Dodika?

Vjera je intimna stvar svakog pojedinca, i svako onaj ko komercijalizuje i slika svaki svoj odlazak u Crkvu i rukovanje sa sveštenikom nije iskreni vjernik već manipulator koji želi da iskoristi Crkvu kao subjekt za ostvarenje ličnih interesa. Iako je poslije rata napuštao konstitutivne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske sa hrvatskim i bošnjačkim poslanicima, jer mu je smetao miris tamjana i govorio neka ide u SDS onaj ko želi da slavi slavu, Dodik se naprasno produhovio i pretvorio u „vjernika“.

Prije nego što još jednom nešto kaže o meni i odnosu prema vladikama i Crkvi, trebao bi se sjetiti šta je on kao poslanik govorio o Grigoriju dok je bio kratko u opoziciji od 2002. do 2006. godine, i zašto mu je Grigorije oštro odgovorio da onaj koji laže taj i krade, a onaj koji krade taj i ubija!

 

Irinej je 2014. godine pred izbore otvorio nezavršeni spomenik Stefanu Nemanji u Banjaluci i javno pozvao narod da glasa za Dodika, jer on dobro upravlja brodom Republikom Srpskom i uvešće nas u „mirnu luku i vode iz nemirnog mora“.

Prije godinu dana služio je dan pred oššte izbore liturgiju u Laktašima, na kojoj je Dodik bio kum hrama, a u međuvremenu je pozivao narod da ne izlazi na proteste, hvalio vlast u Srbiji i Srpskoj i ponašao se kao marioneta vlastodržaca koja reaguje na dugme, kada je neka krizna situacija i kad je to neophodno Vučiću i Dodiku. U bavljenju politikom otišao je dalje i od Grigorija, a svako onaj ko iz interesa za novac i privilegije javno podržava korumpirane političare mora biti svjestan da će biti predmet kritika jer radi lošu stvar za narod i državu, i da ga mnogi zbog toga smatraju nedostojnim.

Ako kritikujem Ćeranića, Lažanskog, Galijaševića, Đakovića, Kesića ili Petrovića, koji dobijaju mnogo manje novaca iz budžeta i partijskih fondova, zašto ne bih kritikovao javno i oštro i crkvene velikodostojnike koji kaljaju mantiju i ugled Crkve prodajući se korumpiranim političarima na vlasti!? Drag mi je Platon ali mi je istina draža.

Nesporna je činjenica da mnoge vladike godinama javno podržavaju SNSD i Dodika, da je Katolička crkva značajan oslonac HDZ-u i Draganu Čoviću, samo su biskupi i fratriji mudriji od naših vladika i nisu toliko providni i eksponirani u javnosti, dok je Islamska zajednica stub SDA i porodice Izetbegović a kadrovi ove stranke godinama su na čelu Skupštine Islamske zajednice BiH. Jasno je da politika i vjera u BiH nisu razdvojene već duboko isprepletane, suprotno Ustavu, i da su vjerske zajednice veoma odgovorne što tri lažna nacionalna lidera i njihove partije, koji uništavaju svoj narod i državu, decenijama opstaju na vlasti. Nema nam napretka i oporavka sve dok se vjera i politika jasno ne razdvoje, političari ne prestanu da se miješaju i lobiraju za izbor sebi bliskih vladika, biskupa i hodža na ključna mjesta, a oni potom za novac među neukim vjernicima promovišu svoje mentore. Zato se stvari prvom prilikom trebaju postaviti na svoje mjesto, Crkva počistiti od korumpiranih, ucjenjenih i vrbovanih, jasno razlučiti i postaviti granice koje niko ne smije da pređe i uraditi ono što su razvijene evropske države uradila prije mnogo decenija.

 

Nebojša Vukanović