palpal

Додиков орден прескуп, народ га платио 2,5 милиона

Само два дана након што му је патријарх српски Иринеј свечано додијелио орден током уживо преноса на телевизији, Додик је платио промоцију!?  Током посјете и разговора са бањалучким владиком Јефремом најавио да ће Влада ових дана из буџета уплатити чак 2,5 милиона марака на рачун Епархије бањалучке за градњу Руско-српског духовног центра!? Дакле орден је скупо плаћен, само Додик своју промоцију није платио из свог џепа већ из буџета, и народ ће платити његове синекуре као што плаћа и све остале цехове бахате власти. Што је више вјерских центара и богомоља то смо неморалније и поквареније друштво, јер је све базирано на лажи и личним интересима, и треба направити заокрет.  Гледајући милионске владине уплате питам се јел то разлог што су бањалучки свештеници по налогу власти бранили окупљање праведника, тјерали из порте  храма вјернике који траже истину и правду, а да се никада нису огласили због убиства својих вјерника, неправде, пљачке и сиромаштва, покушали својим ауторитетом да заштите понижене и обесправљене, обуздају бахате моћнике на власти!?

Имајући у виду колико је новаца добила Црква, онда не треба да чуди што је Иринеј рекао да је Додик велики Србин и патриота и да ће бити Републике Српске док је Додика у Бањалуци!? Шта, не дај Боже, да Додик има срчани удар и оде на дуже лијечење у болницу, да ли то значи да би све институције у дану угасиле а Српска нестала и утопила се у унитарну БиХ!?

Отплатио је  Иринеј сваки динар и сваку ријеч изговорену у кампањама, сваки плаћени долазак у Бањалуку ил Лакташе на славу Светог Ђорђа, јер иако су напојнице високе, ипак је Црква одиграла можда и кључну улогу да се зло одржи на власти свих ових година. У нечем сам погријешио назвавши Иринеја При Пејд недостојним патријархом, ал ипак се чини да је пост пејд јер рачун и синекуре нису плаћене унапријед већ по обављеном послу. Црква је била самостална прије 800 година, али нажалост није независна данас јер њен први човјек умногоме зависи од Вучића и Додика?

Вјера је интимна ствар сваког појединца, и свако онај ко комерцијализује и слика сваки свој одлазак у Цркву и руковање са свештеником није искрени вјерник већ манипулатор који жели да искористи Цркву као субјект за остварење личних интереса. Иако је послије рата напуштао конститутивне сједнице Народне скупштине Републике Српске са хрватским и бошњачким посланицима, јер му је сметао мирис тамјана и говорио нека иде у СДС онај ко жели да слави славу, Додик се напрасно продуховио и претворио у „вјерника“.

Прије него што још једном нешто каже о мени и односу према владикама и Цркви, требао би се сјетити шта је он као посланик говорио о Григорију док је био кратко у опозицији од 2002. до 2006. године, и зашто му је Григорије оштро одговорио да онај који лаже тај и краде, а онај који краде тај и убија!

 

Иринеј је 2014. године пред изборе отворио незавршени споменик Стефану Немањи у Бањалуци и јавно позвао народ да гласа за Додика, јер он добро управља бродом Републиком Српском и увешће нас у „мирну луку и воде из немирног мора“.

Прије годину дана служио је дан пред ошште изборе литургију у Лакташима, на којој је Додик био кум храма, а у међувремену је позивао народ да не излази на протесте, хвалио власт у Србији и Српској и понашао се као марионета властодржаца која реагује на дугме, када је нека кризна ситуација и кад је то неопходно Вучићу и Додику. У бављењу политиком отишао је даље и од Григорија, а свако онај ко из интереса за новац и привилегије јавно подржава корумпиране политичаре мора бити свјестан да ће бити предмет критика јер ради лошу ствар за народ и државу, и да га многи због тога сматрају недостојним.

Ако критикујем Ћеранића, Лажанског, Галијашевића, Ђаковића, Кесића или Петровића, који добијају много мање новаца из буџета и партијских фондова, зашто не бих критиковао јавно и оштро и црквене великодостојнике који каљају мантију и углед Цркве продајући се корумпираним политичарима на власти!? Драг ми је Платон али ми је истина дража.

Неспорна је чињеница да многе владике годинама јавно подржавају СНСД и Додика, да је Католичка црква значајан ослонац ХДЗ-у и Драгану Човићу, само су бискупи и фратрији мудрији од наших владика и нису толико провидни и експонирани у јавности, док је Исламска заједница стуб СДА и породице Изетбеговић а кадрови ове странке годинама су на челу Скупштине Исламске заједнице БиХ. Јасно је да политика и вјера у БиХ нису раздвојене већ дубоко испреплетане, супротно Уставу, и да су вјерске заједнице веома одговорне што три лажна национална лидера и њихове партије, који уништавају свој народ и државу, деценијама опстају на власти. Нема нам напретка и опоравка све док се вјера и политика јасно не раздвоје, политичари не престану да се мијешају и лобирају за избор себи блиских владика, бискупа и хоџа на кључна мјеста, а они потом за новац међу неуким вјерницима промовишу своје менторе. Зато се ствари првом приликом требају поставити на своје мјесто, Црква почистити од корумпираних, уцјењених и врбованих, јасно разлучити и поставити границе које нико не смије да пређе и урадити оно што су развијене европске државе урадила прије много деценија.

 

Небојша Вукановић