palpal

Željka Cvijanović i HVO – nekoliko pitanja za predsjedavajuću Predsjedništva BiH

Veliko nacionalno poniženje, bruka i sramota koju je juče doživjela cijela Republika Srpska, ne samo Derventa, drska provokacija predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, obilježavanja 31 godine od osnivanja zloglasne 103. derventske brigade HVO i odlikovanje njenih komandanata, iako su pripadnici ove jedinice osuđeni zbog velikih ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

Nema sumnje da su provokaciju i dolazak Milanovića odobrili i dogovorili Dodik i Željka Cvijanović, koja je prije nekoliko dana bila u Zagrebu da dogovori detalje, kao uslugu za podršku predsjednika Hrvatske, od lobiranja u EU do odobravanja krađe glasova i bezobraznog miješanja u stvari druge države! Svima je jasno da su Dodik i Željka ključni hrvatski igrači koji služe interesima susjedne države, a sa tim u vezi imam nekoliko pitanja za Željku Cvijanović, predsjedavajuću Predsjedništva BiH.

– zbog čega vlasti Republike Srpske i BiH ne uklone crni ustaški spomenik u obliku zgloglasnog slova U i prvim bijelim poljem na šahovnici u selu Modran kod Dervente, koji je podignut poginulim pripadnicima 103. brigade HVO?

 

– Slobodan Grahovac, otac Željke Cvijanović, bio je dobar  oficir Vojske Republike Srpske, a pitanje je da li je u proteklom ratu ratovao protiv svog šure Iva Marića, komandanta 102. brigade HVO?

 

Da li je Ivo Marić, ujak Željke Cvijanović, ratni komandant 102. brigade HVO sada dopredsjednik Udruge deagovoljaca i veterana Domovinskog rata Herceg Bosne?

 

Da li je Željkin djed Pejo Marić, otac njene majke Ive Grabovac, rođene Marić, bio ustaški satnik koji je po svjedočenju preživjelih Srba učestvovao u pokolju nad Srbima u Derventskom kraju, a koji je preminuo 1992. godine u Slavonskom Brodu, gdje se sklonio nakon Drugog svjetskog rata?

Da li Željka Cvijanović lobira za interese Hrvatske i bori se za položaj i prava Hrvata u BiH iz ubjeđenja ili interesa?

Godinama postavljam slična pitanja Željki Cvijanović, još od 2018. godine kada me je Centralna izborna komisija BiH kaznila sa 6000 maraka jer je pitanja ocijenio „neprimjerenim“ u izbornoj kampanji pa očekujem da predsjedavajuća Predsjedništva BiH narednih dana napokon odgovori javnosti na ova pitanja sa ciljem objektivnog informisanja!

 

Nebojša Vukanović