palpal

Zašto Evropa i OSCE ćute na progon i gušenje BNTV, slobodnih medija i novinara?

Sloboda govora i mišljenja zagarantovana je Ustavom i Evropskim konvencijama koje smo prihvatila, ali dešavanja poslednjih dana, pokušaji gušenja i gašenja BN televizije, kao i sistematski kontinuirani napadi i progon slobodnih medija i novinara koji traju duže od decenije pod režimom Milorada Dodika, pokazuju da smo totalitarno društvo u kome nema osnovnih ljudskih prava i sloboda, pa tako ni slobode govora.

Prijetnje, zastrašivanje, staljinistički progon, kafkijanski montirani sudski procesi, administrativne opstrukcije i drakonske kazne nisu dale očekivan rezultat pa se bahati Dodik odlučio da ode korak dalje, fizički gasi medije koje ne kontroliše kako bi stvorio jednoumno totalitarno društvo.

Nije to nikakvo iznenađenje, jer je Dodik od ranije poznat po beskrupuloznosti, drskosti i bahatosti, i ranije sam u više navrata upozoravao na njegove prijetnje, jezik mržnje i da on neće stati u svom naumu da potpuno uguši i uništi sve ono što ne kontroliše, jer RTRS i ATV nemaju uticaj i ugled u narodu iako režim u njih upumpava milione. Problem je što većina ćuti, misleći prije svega na razne ombdusmane, zaštitnike ljudskih prava, slobode štampe, borce protiv diskriminacije, nasilja te javne institucije koje su zarobljene partijskim poslušnicima i ne rade svoj posao za kojih ih narod plaća.

Nisu vrijedna komentara smiješna i nemušta pravdanja čelnika RTRS zašto su omogućili emitovanje programa dvorskom ATV-u preko Multipleksa A a to ne dozvoljavaju BNTV, najgledanijoj televiziji u Republici Srpskoj, jer oni dobro znaju da MULTIPLEKS A, kao i sva ostala imovina RTRS-a, FTV-a i BHRT-a, su javno dobro svih građana koje je kupio narod plaćanjem poreza, i bilo kakva diskriminacija i partijska selekcija su nedopustive Ili ima za sve ili nikog!

Dodika boli briga kakve će kazne i penale plaćati RAK i RTRS nakon presuda koje će izgubiti zbog diskriminacije i kršenja zakona, neće ih platiti on kao krivac iz svog džepa već narod, a on će napraviti iskorak u gušenju slobodnih medija.

Za mene je ipak najinteresantnije ćutanje stranaca, PIK-a – Savjeta za implementaciju mira koji bi trebao da se oglasi zbog kršenja Dejtona i Ustava, Misije OSCE, Delegacije Evropske Unije u BiH, raznih evropskih ambasada koje ćute i tako prećutno podržavaju nasilje, gušenje slobode govora i mišljenja.

Zašto stranci ćute i tako otvoreno i prećutno podržavaju neviđeni nasilje nad slobodnim medijima? Opširnije u video prilogu..

 

Nebojša Vukanović