palpal

Zahtjev za uvođenje prinudne uprave u Novu banku

Prenosim u cjelosti Dopis i Zahtjev za uvođenje prinudne uprave u Novu banku, zbog nezakonitog izdavanja sporne garancije PAVGORDU za preuzimanje Alumine i Fabrike glinice Birač u stečaju, koji je Agenciji za bankarstvo Republike Srpske podnio Pokret za Aluminu.

Poštovani gospodine Šuput i ostali odgovorni iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske,

 

Tužilaštvima i vama smo poslali brojne prijave i dokaze u vezi sa nezakonitim postupanjem Nove banke ad Banja Luka, koji se tiču izdavanja bankarske garancije na 42.3 miliona KM u korist Vlade Republike Srpske, gdje je nalogavac Pavgord iz Foče, firma koja je povezivana sa teškim kriminalnim aktivnostima i narko trafikingom u regionu.

Podsjećamo, Pavgord je dostavio ovu garanciju uz ponudu za otkup potraživanja koje republičke institucije imaju u stečaju Fabrike glibice Birač. Sama prodaja je bila potpuno netransparentna, kontroverzna i nezakonita, a novac koji je Pavgord položio za bankarsku garanciju i za uplatu potraživanja ima sumnjivo i neutvrđeno porijeklo. Stepen bezakonja koji je učinjen u ovom slučaju je ogroman, a uloga Nove banke je bila esencijalna.

Javnost do danas nije informisana o aktivnostima Agencije za bankarstvo Republike Srpske i sankcijama prema Novoj banci, pa se otvoreno postavlja pitanje čiji ste to vi regulator, koja je vaša funkcija, za šta primate plate? Do sad su pod vašom upravom propale dvije banke, ali vas istorija očigledno ničemu nije naučila.

No, vraćamo se na suštinu, kako su uprava i najveći akcionar Nove banke izdavanjem garancije na 42.3 miliona KM značajno izložili ovu banku različitim vrstama rizika, te izdali nenaplativu bankarsku garanciju, smatramo da Agencija za bankarstvo RS kao nužnu i hitnu mjeru treba:

–          da uvede privremenu upravu u Novu banku, kako ne bi došlo do daljih vršenja nezakonitih radnji koje mogu ugroziti depozite banke, i

–          da preduzme radnje koje vode poništaju garancije izdate po nalogu Pavgorda, i o tome da informiše Vladu RS i javnost.

Agencija za bankarstvo RS ne smije biti poluga zaštite pojedinaca i akcionara banaka, već poluga zaštite banaka, depozita i deponenata.

 

POKRET ZA ALUMINU