palpal

Vladika i Partija

Bilo kakvo miješanje Crkve i politike, sveštenika i političara je štetno, prije svega za ugled vjerskih zajednica jer su po Ustavu vjera i politika razdvojene. Ipak svjedoci smo da vlasti pokušavaju da se približe vjerskim velikodostojnicima, razgovaraju i slikaju se sa njima kako bi dobili neki politički poen u narodu, sebe predstavili kao pobožne i skromne ljude koji se pridržavaju 10 zapovjesti.

U više navrata sam ranije izazivao burne reakcije u javnosti kada sam pisao o odnosu Milorada Dodika i patrijarha Irineja, koji često u javnosti hvali Dodika, čak se miješa u predizbormu kampanju, držeći političke govore i pozivajući narod da glasa za njega, što je po mom mišljenju nedopustivo.

Moje dobronamjerno pismo i jednu nespretno napisanu oštru rečenicu patrijarhu, da ne bi bilo dobro se otvoreno miješa u politiku, podržava Dodika i Vučića i tako dijeli narod i vjernike, režimski mediji iskoristili su da pokrenu pravu hajku kako tobože napadam Crkvu. Njima se u spinovanja javnosti pridružio vladika bihaćko-petrovački Serije, koji je preko RTRS-a i ATV-a objavljivao tekstove oštro napadajući Dragana Mektića i mene zbog kritika patrijarhovog miješanja u politiku.

Ne pada snijeg da prekrije brijeg već da svako pokaže svoj trag. Vladika Sergije posjetio je u Banjaluci novoformiranu Socijalističku partiju Srpske i razgovarao sa njenim liderom i poslanikom Goranom Selakom o problemima migranata! Postavlja se pitanje šta jedan vladika ima da traži u prostorijama neke Partije, posebno socijalističke koja je decenijama satirala Crkvu?

Šta je motiv i razlog posjeti nekoj partiji i da li se na taj način njoj daje javna podrška ? Da li se vladika otvoreno miješa u politiku, šalje poruku vjernicima koga on podržava i za koga treba da glasaju? Zašto vladika nije pričao o problemima i položaju Crkve u Crnoj Gori, tražio da se podrži Deklaracija koju sam predložio Narodnoj skupštini Republike Srpske, osudi progon i hapšenje sveštenika i vladika od strane režima Mila Đukanovića?

Suzdržaću se ovaj put u kritikama, ali očekujem da vladika Sergije i druge vladike Srpske pravoslavne crkve prestanu da ulaze direktno u politiku i daju otvorenu podršku pojedinim političarima i partijama jer na taj način samo prave štetu ugledu Crkve, podstiču podjele među vjernicima umjesto da rade na pomirenju podijeljenog naroda i društva.

 

Nebojša Vukanović