palpal

Теслићани се разишли око 3 сата ујутро, након великог подвига

Велика побједа и велики јуначки подвиг Теслићани су морали да бране све до 3 сата ујутро, када су се након вишесатних протеста на позив начелника Милана Миличевића разишли испред сједишта Изборне комисије, која због неправилности и злоупотреба није жељела да прогласи коначне резултате. Изборна ад-хок комисија, коју чине искључиво чланови СНСД-а и људи Драгана Богданића, потврдила је прелиминарне резултате на 64 од укупно 68 бирачких мјеста, по којима је 9 436 гласача гласало против опозива, а 5 566 или око 37% за опозив начелника Милана Миличевића.

На 4 бирачка мјеста, гдје је покушана изборна крађа и гдје су замијењене вреће и изборни материјал, нису бројани гласови, а Комисија тражи да се ЦИК БиХ изјасни шта да се ради да сумњивим гласовима и врећама. Рад се наставља у 8 часова, а посматрачи СДС-а у смјенма ће дежурати цијелу ноћ како би спријечили нове покушаје злоупотреба. Све вреће са 64 бирачка мјеста имају прави печат жуте боје, док су четири спорне вреће, за које се сумња да су замијењене, печатиране бијелим печат, а управо је овај бескрупулозни покушај пљачке био повод за мосовно окупљање Теслићана испред сједишта Богданићеве Изборне комисије, која је провела референдум о опозиву начелника.

Умјесто да похапси разбојнике који су покушали извршити кривично дјело и прекројити изборну вољу грађана, нажалост поједини припадници полиције су учествовали у сумњивим радњама и покушају заташкава, што је показатељ у каквој заробљеник и корумпираној држави живимо.

У Бирачком мјесту Влајићи покушана је замјена врећа и изборног материјала приликом превоза до сједишта Комисије, а предсједник Бирачког одбора, СНСД-ов Срђан Даниловић, није дозволио посматрачима и члановима Бирачког одбора да сликају попуњен образац са резултатима гласања, и пуна 3 сата се закључао на тавану, све док није дошла полиција да га извуче, и до Теслића се пребацио у возилу одборника СНСД-а. Тада је, по свему судећи замијењен изборни материјал.

Богдановића Комисија је потврдила да је на 64 од 68 Бирачких мјеста начелник Миличевић направио недостижних око 4 000 гласова разлике, и без обзира на покушај крађе и манипулације са гласовима из иностранства, остаће начелник општине јер је СНСД опозив доживио прави дебакл. Милиони опљачкани од народа и сиротиње су бачени на куповину одборника-папака, 13 их је промијенило дрес, али милиони нису поткупили частан народ који је јасно рекао НЕ Мафији, лоповима, терору и насиљу.

Побједа Милана Миличевића представља прави подвиг, јер је био сам против свих, и ниједна странка, осим СДС-а ослабљеног купљеним папцима и издајницима, није му пружила пподршку. Не могу а да не изразим дивљење Теслићанима, који су успјели не само да одоле страшним притисцима, уцјенама, насиљу и терору, већ су масовно изашли на улице и управо је њихов протест спријечио Мафију да брутално покраде изборе и вољу грађана. По први пут од 2006, референдума о независности Црне Горе и злокобног повратка Додика на власт, уживао сам искрено у сластима велике изборне побједе, чија је важност огромна невјероватно, сигурно ће представљати прекретницу и тачку преокрета у Републици Српској. Теслић је наш Стаљинград, слобода, демократија и људско достојанство су одбрањени, а напокон се пробудио пркос, дух и морал у људима, радост и сјај у очима, жеља за отпором, слободом и животом достојног човјека у нашем народу.

Од срца још једном честитам начелнику Милану Миличевићу на величанственом и веома важном подвигу за све нас, јер је вратио наду и угријао срца многима широм Српске, али прије  свега храбрим, честитим и пркосним Теслићанима. Они су освјетлали образ нацији, подсјетили на славне претке и вријеђе кад нам се Европа дивила, и Теслићани су Херцеговцима и свим грађанима Српске, показали како се одупире насиљу, бори за истину, правду, слободу, част и људско достојанство.

 

Небојша Вукановић