palpal

Strah od sjenki i istine

Kako je nastala, na zloupotrebama, krađi i manipulacijama režima, tako je danas nepotrebnim incidentima počeo sa radom novi saziv Skupštine grada Trebinja, koji ima krnji legitimitet jer su pojedini odbornici dobili mandate na ucjenama i pritisku, kupovini glasova, korupciji i vrećama a ne slobodnom i demokratskom izražavanju volje građana.

Iako su po Statutu grada i Zakonu o lokalnoj samoupravi sjednice Skupštine grada otvorene za javnost i mogu im prisustvovati građani, predsjednik Skupštine grada u prošlom sazivu Dragoslav Banjak nije mi dozvolio da kao gost prisustvujem konstitutivnoj sjednici. Čim sam postao poslanik novembra 2018. godine većina predvođena SNSD-om izmijenila je Statut grada 20.11.2020. godine, samo 5 dana nakon što sam formalno preuzeo mandat, te propisala da narodni poslanici mogu prisustvovari sjednicama samo na poziv Kolegijuma, koji nije ni postojao pred konstitutivnu sjednicu pa se, formalno-pravno, nisam ni imao kome obratiti sa Zahtjevom da prisustvujem sjednici.

Jasno da su izmjene Poslovnika neustavne i obratiću se Apelacijom Ustavnom sudu Republike Srpske i oboriti odluku, kao što sam prije dvije godine oborio reket koji su uveli, nazivajući ga „solidarnim porezom“! Pitanje je čega se toliko boje, što je Trebinje jedina lokalna zajednica, ne samo u Republici Srpskoj i BiH već u bivšoj Jugoslaviji, u kojoj narodni poslanici ne mogu kao građani prisustvovati sjednica lokalnog parlamenta u mjestu boravka. Da li je moguće da se toliko boje i moje sjenke, pa im smeta moje prisustvo bez prava diskusije, ili se bije istine, slobode i pravde?

Istina i pravda se ne mogu zaustaviti, a hrabar i odličan nastup i diskusije odbornika Kluba za pravdu i red na prvoj konstitutivnoj sjednici Skupštine grada Trebinja su jasan pokazatelj da sloboda, istina i pravda kucaju na vrata porobljenog Trebinja.

 

P. S. Izvršni direktor Elektroprivrede RS Jovica Vlatković i odbornik novog saziva Skupštine grada Trebinja danas je, uoči sjednice, izbačen iz svoje stranke i vjerovatno će djelovati u stranci koji UDBA i režim tek treba da formiraju Banjcu. Kako siju tako će i požnjeti a činjenica da odbornici vlasti već na prvoj sjednici mijenjaju dresove govori kakva je skupštinska većina..

 

Nebojša Vukanović