palpal

Stidi se gradonačelniče – otvoreno pismo supruge vatrogasca Mirku Ćuriću

Prenosim u cjelosti otvoreno pismo Slavice Čačić, supruge vatrogasca iz Trebinje koga je prvog gradonačelnik Trebinja Ćurić dr Mirko udaljio iz Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje. Ona se obratila gradonačelniku nakon lađi, uvreda i niskih udaraca koje je Ćurić iznio na konferenciju za novinare nakon što sam parkirao svoje vozilo na ulasku u sjedište Gradske uprave Trebinja.

Gradonačelnik , nekada davno i negdje daleko to ime je imalo veliki značaj . Po definiciji ; „Gradonačelnik može biti osoba koju neposredno biraju građani koje predstavlja, tijela kojima odgovara ili neka drugih tijela ili skupina osoba. Gradonačelnik može vršiti stvarnu vlast, a također može imati i samo ceremonijalnu ulogu. “ Gradonačelnik grada , čiji sam stanovnik ima ulogu skroz drugačiju , nije čak ni ceromonijalna.

Njegova uloga je da pljuje po svojim građanima , da ih omalovažava , da im ubija i poslednji mrvu dostojanstva . Umjesto da se bavi stvarnim problemima da radi svoj posao njemu jedina briga postala kako uništiti pojedinca koji se se gle čuda odvažili da iznesu svoje mišljenje , svoj stav ili problem .

Razumijem ja njega negdje , znam da nije u mogućnosti da shvati ulogu koja mu je dodijeljena i da se teško nosi sa istom .

Ono što uporno pokušavam da shvatim je otkud mu pravo da targetira jednog čovjeka i njegovu porodicu , samo zato jer se drznuo da zatraži svoja prava , nesvjestan da zivi u zemlji u kojoj nema pravo ni na goli život .

Gradonačelniče , kada sljedeći put uzmete moju porodicu u usta i krenete da pričate o istoj , molim Vas razmislite o svojoj . Ja ovde neću pričati o alkoholu , drogi , nemoralu …

. To ću posebno ako budete baš insistirali , svi imamo svoje izvore !

Nekog drugog bih pitala ;

– Da li Vas je sramota ?

Neću Vas to pitati , zato jer je taj osjećaj umro u Vama .

Ako ste ga ikada imali ?

Otkud Vam pravo ?

Kada će Vam biti dovoljno ?

Da li bi Vas usrećilo da nas kao porodicu izvedete na trg i strijeljate , sve sa četvoro djece ?

Bolje je umrijeti na nogama nego živjeti na koljenima .

 

Mozda je to najbolje a ne ovako polako da radite na uništenju jednog čovjeka zajedno sa njegovom porodicom .

Otkud Vam pravo da govorite o njegovoj porodici ? Da javno linčujete čovjeka koji je za Vas moralna gromada , čovjeka koji je Vaš školski drug , Vaš kolega sa požarišta . Svi imamo neke slabosti , poroke , probleme ali nemamo svi dostajnstvo ! Zapamtite , ako je i počinio nekakav grijeh prema meni , to je samo moje i uvjek ću biti na njegovoj strani , zaštititi ću ga od Vas i sličnih . Kao što sam juče rekla u tuzilaštvu , nikada Vam neću dati metak sa kojim ćete da ga ubijete a Vi nas slobodno ubijte skupa kao što ste krenuli .

Drago mi je da Vi nemate nikakve porodične probleme , da blistate na svim poljima .

Vjerujte , ne bih se jedan jedini dan zamjenila sa Vašom suprugom .

Časni čovječe , doktore , ekonomisto , sudija , tužioče ….

Ostavite moju djecu i porodicu na miru ! Nemojte zaboravite onu narodnu , kada jednom krenete dole , srešćete sve one koje su bili tu dok ste se penjali negdje gore . Kažu mi da Vas tužim , neću gradonačelniče . Ja ću strpljivo čekati bozji sud , on je jedini ispravan , samo na žalost često njegove žrtve budu nedužni .

Zelim Vam da dugo živite i budete svjedok svih nedaća koje je prouzrokovala Vaša sujeta , pohlepa , neznanje , licemjerstvo , zloba ..

Pravda božija je spora ali dostižna , neka nas sve stigne !

Kako radili tako nam Bog pomogao !