palpal

SIPA uhapsila generala Sarića i 6 bivših pripadnika Vojske Republike Srpske

Nakon hapšenja više bivših pripadnika Vojske Republike Srpske u Novom Gradu, jutros je SIPA po nalogu Tužilaštva BiH uhapsila još 7 bivših pripadnika MUP i VRS po optužnici za ratni zločin. Među uhapšenima, po mojim saznanjima, je i penzionisani general Goran Sarić, ratni komandant Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Nezvanično, u akciji SIPE jutros je uhapšeno 5 osoba iz Bijeljine i 2 sa područja Romanije, a sumnjiče se za zločine počinjene 1992. godine na području Bijeljine. General Sarić ranije je hapšen zbog optužbi za zločine počinjene u Srebrenici, zbog komandne odgovornosti, ali je pred Sudom BiH pravosnažno oslobođen.

Postavlja se pitanje zašto vlast, Dodik i SNSD ćute zbog učestalih akcija SIPE i hapšenja srpskih oficira i vojnika iako su samo prije mjesec dana tvrdili da će MUP Srpske pružiti zaštitu onima koji budu na meti SIPE i Tužilaštva BiH!

Svako treba da odgovara za ono što je uradio, ali ne smije biti dvostrukih aršina. Pitanje za tužioce Tužilaštva BiH i SIPU je zašto se, uprkos brojnim dokazima, svjedočenjima i video snimcima, ne osudi i ne procesuira Atif Dudaković, ratni komandant Petog korpusa Armije BiH, njegova desna ruka Hamdija Abdić zvani Tigar, koji je osumnjičen za ubistvo generala HVO-a Vladu Šantića, i drugi visoki oficiri Armije BiH, HVO-a i Hrvatske vojske?

Zašto ni 26 godina poslije rata niko nije odgovarao za masovna ubistva srpskih civila i ratnih zarobljenika u Jabuci kod Foče, Kamenici kod Zvornika, Čemernu kod Ilijaša, Ozrenu, Mrkonjić Gradu, Sarajevu, Podrinju, Krajini…

Zašto nema komandne odgovornosti i kako je Sakibu Mahmuljinu, ratnom komandantu Trećeg korpusa Armije BiH, poništena prvostepena presuda, uprkos brojnim dokazima da su mudžahedini pod njegovom komandom zvjerski ubili više od 50 srpskih zarobljenika u Zavidovićima i Ozrenu.

Kako su srpski oficiri odgovorni za zločine koje su počinili vojnici pod njihovom komandom, i postoji komandna odgovornost, ali pravosudne institucije, Sud i Tužilaštvo BiH nema isti aršin i ne presuđuje za istu stvar oficire Armije BiH i HVO?

Pravda ne smije biti selektivna, ne smije biti dvostrukih aršina jer to nije put prema istinskom pomirenju, katarzi, normalizaciji života i suživotu već će doprinijeti novim tenzijama, podjelama i podgrijavanju situacije.

Centar za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske i MUP Srpske treba da izađu u javnost i odgovore šta su uradili na otkrivanju i dokumentovanju zločina počinjenih nad srpskim civilima i vojnicima, da dokumentuju i objave činjenice, odgovore protiv koga su podnijeli Izvještaj i Krivične prijave, zašto se niko ne procesuira i izvrše snažan pritisak na domaće pravosudne institucije, prije svega Sud i Tužilaštvo BiH, da rade savjesno, odgovorno i objektivno a ne da sprovode selektivnu pravdu.

 

Nebojša Vukanović