palpal

Протјерати службеника Амбасаде Аустралије из Београда

Малтретирање најбољег тенисера свијета, једног од најбољих тенисера и спортиста свих времена, од стране власти и бахатих политичара Аустралије прешле су све границе. Иако је суд у Аустралији утврдио да је Новак Ђоковић све урадио по закону и легално ушао у Аустралију, тамошњи политичари покушавају да добију неки јефтини политички поен пред изборе малтретирањем и прогонима најбољег тенисера на планети. Министар има дискреционо право да протјера страног држављанина, али је та законска одредба донесена да би се протјеривали и прогонили криминалци али не успјешни спортисти који нису никаква опасност за Аустралију.

Ово већ представља националну увреду и понижење, јер Ђоковић овако нешто, увреде, дискриминацију и понижења, ничим није заслужио, и мора се показати мало части и достојанства. Ма колико неко био велики и јак не треба се дозволити неким политичарима да воде своје политичке предизборне кампање и малтретирају спортисте без ријечи отпора.

Не бих се мијешао нити сугерисао, али сматрам да би у Београду министар спорта, јер је ово спортско питање и то је адекватан ниво, на хитан разговор требало да позове амбасадора Аустралије у Србији, очитати му слово о некоректном понашању, упутити протесну ноту те хитно протјерати неколико службеника Амбасаде Аустралије у Београду из Србије као једну врсту реципрочних мјера, а уколико се Ђоковић протјера и шампиону на силу онемогући да освоји 10 титулу у Мелбурну онда би повукао агремане и протјерао амбасадора, уз то бити великодушан и прије путовања урадити тест дипломатама о трошку државе да могу слободно путовати до далеке Аустралије.

 

Небојша Вукановић