palpal

Protjerati službenika Ambasade Australije iz Beograda

Maltretiranje najboljeg tenisera svijeta, jednog od najboljih tenisera i sportista svih vremena, od strane vlasti i bahatih političara Australije prešle su sve granice. Iako je sud u Australiji utvrdio da je Novak Đoković sve uradio po zakonu i legalno ušao u Australiju, tamošnji političari pokušavaju da dobiju neki jeftini politički poen pred izbore maltretiranjem i progonima najboljeg tenisera na planeti. Ministar ima diskreciono pravo da protjera stranog državljanina, ali je ta zakonska odredba donesena da bi se protjerivali i progonili kriminalci ali ne uspješni sportisti koji nisu nikakva opasnost za Australiju.

Ovo već predstavlja nacionalnu uvredu i poniženje, jer Đoković ovako nešto, uvrede, diskriminaciju i poniženja, ničim nije zaslužio, i mora se pokazati malo časti i dostojanstva. Ma koliko neko bio veliki i jak ne treba se dozvoliti nekim političarima da vode svoje političke predizborne kampanje i maltretiraju sportiste bez riječi otpora.

Ne bih se miješao niti sugerisao, ali smatram da bi u Beogradu ministar sporta, jer je ovo sportsko pitanje i to je adekvatan nivo, na hitan razgovor trebalo da pozove ambasadora Australije u Srbiji, očitati mu slovo o nekorektnom ponašanju, uputiti protesnu notu te hitno protjerati nekoliko službenika Ambasade Australije u Beogradu iz Srbije kao jednu vrstu recipročnih mjera, a ukoliko se Đoković protjera i šampionu na silu onemogući da osvoji 10 titulu u Melburnu onda bi povukao agremane i protjerao ambasadora, uz to biti velikodušan i prije putovanja uraditi test diplomatama o trošku države da mogu slobodno putovati do daleke Australije.

 

Nebojša Vukanović