palpal

Protestima, blokadama i građanskom neposlušnošću spriječiti privatizaciju HET-a i Elektroprivrede RS

Strahovanja i bojazan na koja sam uporno upozoravao javnost godinama unazad, da vlast namjerava na mala vrata tiho i (polu)tajno da proda i privatizuje poslednji resurs i javno dobro Republike Srpske – elektro-energetski sistem i Elektroprivredu Republike Srpske, pokazala su se nažalost osnovanim i tačnim. Ovo nije političko već životno pitanje, nije stvar jednog pojedinca ili manje grupe već cijelog naroda, i zato svi treba da se borimo i spriječimo prodaju svim demokratskim i legitimnim sredstvima.

Prvo portal Kapital, potom BN televizija i drugi slobodni mediji, objavili su danas šokantni vijest da se priprema privatizacija Hidroelektrana na Trebišnjici i Elektroprivrede Republike Srpske.

Skandalozna i štetna  Odluka bi trebala da se donese na sjendici Skupštine akcionara HET-a koja je zakazana za desetak dana, 21-og januara ove godine. Tiha privatizacija i transformacija vlasništva trebala bi da se izvrši putem prodaje obveznica vrijednosti od čak 435 miliona maraka.

Ovo predstavlja akt veleizdaje, protiv koje treba ustati i boriti se svim demokratskim i legitimnim sredstvima, jer prodajom HET-a i Elektroprivrede RS lomi se kičma, prodaje poslednji resurs i Srpska pretvara u koloniju, a jedini interes kompradora na vlasti je da obezbjede novac za još jednu izbornu kampanju i Opšte izbore.

Vrlo izvjesno da bi obveznice mogla kupiti Srbija.  Mi jesmo braća ali nam sestre nisu kese, a posledica štetne odluke i veleizdaje je da bi mnogi radnici ostali bez posla, drastično ni poskupila cijena električna energije, formalno bi se pretvorili u koloniju a interes bi imalo samo par pojedinaca.

Zbog toga ćemo u najskorije vrijeme, prije sjednice Skupštine akcionara HET-a na kojoj treba da se donese sramna, nezakonita i neustavna odluka,  organizovati proteste u Trebinju, pred sjedištem Elektroprivrede Republike Srpske, a nakon toga blokade puteva i institucija u gradu kako bi se spriječila privatizacija i akt izdaje. Odlulni smo da se borimo svim demokratskim i legitimnim sredstvima protiv prodaje, pružimo snažan otpor namjerama režima, ne samo u Trebinju već širom Srpske, ako Vlada i čelnici Elektroprivrede Srpske, predvođeno Lukom Petrovićem i njegovom gomilom neznalica kojima se okružio u Upravi, ne odustanu od privatizacija.

Bonus: podsjećanje na brojna upozorenja javnosti, konferencije za novinare i diskusije u Narodnoj skupštini Republike Srpske, da vlast namjerava privatizovati Elektroprivredu Republike Srpske..

Nebojša Vukanović