palpal

Povratak nadležnosti i tablica Republike Srpske?

Od 1992. do 1998. godine u Republici Srpskoj u upotrebi su bile tablice, uglavnom ćirilične nešto manji broj latiničnih, na kojima je bilo obilježje grada u kome je vozilo registrovano i grb sa 4 slova S, te serijski brojevi registracije vozila. Tablice su bile u upotrebi 3 godine nakon završetka rata i potpisisvanja Dejtona, a i moje prvo vozilo „zastava 101“ imalo je RS tablice.

Po dolasku na vlast, januara 1998. godine, Vlada Milorada Dodika, njegova i skupštinska većina poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, donosi tokom mandata donose cijelu seriju odluka o prenosu 50 izvornih dejtonskih nadležnosti sa entiteta Republike Srpske na nivo BiH, od  kontrole granice i formiranja Granične policije BiH, umjesto Granične policije Republike Srpske, SIPE, Suda i Tužilaštva BiH, brisanje oznake Republike Srpske sa pasoša, do ukidanja ličnih karti, vozačkih dozvola i registarskih tablica.

 

Punih 18 godina režim u Republici Srpskoj manipuliše narodom, najavljuje da će vratiti izvorne dejtonske nadležnosti, koje su izgubljene jer su bili naivni, po Dodikovom priznanju, a sve se završilo potpunim debaklom i predizbornom besmislenom podjelom lažnih crvenih pasoša Republike Srpske, poziranjem Željke Cvijanović, drugarica i drugova.

Ipak manipulacije nikako da prestanu, iako za 18 godina vlasti nisu povratili nijednu nadležnost samo je centralizacija vlasti i prenos nastavljen, a to potvrđuju fotografije potpredsjednice Narodne skupštine Republike Srpske Anje Ljubojević, koja se fotografisala sa (podrazumeva se lažnim) tablicama Republike Srpske i registarskim oznakama Banjaluke.

Pitanje je na kraju do kada će narod da trpi poniženja i uporno vrijeđanje inteligencije, i kada će se suprostaviti ludilu.

 

Nebojša Vukanović