palpal

Policija otkrila ko je prijetio ATV-u ali ne i profesoru Saši Kneževiću

Policija Republike Srpske reagovala je munjevito o otkrila ko je slao prijeteće poruke i „mejlove“ novinarima Alternativne televizije i političkoj stranci koja je dio vlasti. Poruke su poslate početkom ove godine a policija je ubrzo ušla u trag osobi koja ih je napisala i poslala pa je u Banjaluci uhapšena jedna žena, protiv koje su Okružnom tužilaštvu podneseni Izvještaji o počinjenom Kriivčnom djelu ugrožavanja sigurnosti.

Dobro je da policija i druge institucije  brzo i efikasno reaguju, ali nije dobro što rade selektivno i što su zaštićeni samo oni na vlasti i njihovi podanici. Protiv smo svakog oblika nasilja, zastrašivanja, prijetnji i nije nam jasno kako se odmah otkriju oni koji šalju prijeteće poruke čelnicima režima, čak i ako ih šalju iz Njemačke, urednicima i novinarima medija pod kontrolom vlasti, a nikada se ne otkriju napadi prijetnje političkim protivnicima vlasti?

Prije nekoliko dana još uvijek nepoznate osobe poslale su prijeteće poruke profesoru Saši Kneževiću, povjereniku Liste za pravdu i red na Palama, slučaj je prijavljen policiji ali počinioci nisu otkriveni. Lično sam u više navrata prijavio prijetnje, prijeteće poruke radikalnih islamista, koji su prijetili članovima moje porodice jer sam učestvovao u litijama u Crnoj Gori i protivio se nasilju Mila Đukanovića, a iako su imali imena i prezimena radikalnih Bošnjaka niko od njih zbog prijetnji smrću nije procesuiran, kao što nikad neće biti otkriveno ko je prijetio Saši Kneževiću, redovnom profesoru Filozofskog fakulteta na Palama i predsjedniku Boračke organizacije na Palama?

Dvostruki aršini, podjela na građane prvog i drugog reda, privilegovane i obespravljene, nikako nije dobra za jedno društvo. Svi građani moraju biti jednaki pred zakonom, i svaki vid diskriminacije je nedopustiv. Očekujemo da policija radi profesionalno svoj posao, pruži zaštitu svim građanima, rasvijetli prijave i kazne odgovorne, prihe svega prijetnje profesoru Kneževiću, koje je uznemirilo javnost.

 

Nebojša Vukanović