palpal

Podsjetnik patrijarhu uoči sastanka sa Dodikom u Jasenovcu

Sutra bi se, po najavljenom protokolu, u Banjaluci trebali susresti novi patrijarh srpski Porfirije i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Oni bi se trebali susresti u manastiru Jasenovac, na poziv vladike pakračko- slavonskog Jovana Ćulibrka.

Kao neko ko se zalaže za sekularnu državu, potpunu odvojenost Crkve i države, ko smatra da se vjerski velikodostojnici ne bi trebali puno družiti sa političarima, ni iz vlasti niti iz opozicije, i smatram da je za ugled patrijarha i Crkve dobro da se ne susreće previše sa Dodikom i ostalim političarima, jer tako samo gubi na ugledu među vjernicima.

Ne znam da li je patrijarh srpski Porfirije upoznat sa Dodikovim „ranim radovima“, ali ga podsjećam na Sporazum koji je samovoljno i nezakonito potopisao kao predsjednik Vlade Republike Srpske 27.10.2000. godine, mimo Odluke Vlade, sa Američkim memorijalnim muzejom holokausta, o poklanjanju građe Muzeja koncentracionog logora Jasenovac, koji je posle par mjeseci ustupljen Hrvatskoj.

Ovakav sraman čin veleizdaje i trgovine stratištima i mrtvima, prodaje našeg najvećeg stratišta i masovne grobnice  Tuđmanu i HDZ-u,  potomcima i nasljednicima ustaške politike i ideologije koje protjerala sve Srbe iz Hrvatske, prije Dodika nije zabilježen u našoj istoriji. Patrijarh bi morao da zna sa kim se sutra sastaje na strašnom mjestu, i da ima na umu kakvu poruku treba da mu pošalje.

Veleizdajnik se ne sastaje sa njim da bi odao počast žrtvama genocida, patrijarhu i Crkvi već da bi pozirao i kupio sitne poene, manipulisao javnosti i trudio se da svojim predstavama zabavlja mase kako bi zaboravili njegovu izdaju koja traje, jer i danas izdaje srpske nacionalne interese radeći prljav posao za HDZ, Čovića i Blajburšku koaliciju.

 

Nebojša Vukanović