palpal

Panika i novi detalji tajne akcije „Vrbas“ Ministarstva finansija Srpske

Nakon što sam juče objavio detalje zakulisnih radnji vezanih za novo zaduženje Vlade Republike Srpske na Londonskoj berzi pod čudnim okolnostima, u Ministarstvu finansija Republike Srpske i Vladi bilo je vanredno stanje i panika, a na sve načine pokušavali su otkriti ko je „krtica“ i kako su povjerljive informacije i detalji došli u javnost. Posebno je bila nervozna ministarka Zora Vidović, grobar javnih finansija, jer se otkrilo da treba da dobije dobru apanažu kao nagradu što nas pretvara u koloniju i zadaje konačan udarac domaćim finansijama.

 

 

Proces traženja kredita i zaduženje Srpske po nepovoljnim uslovima prodajom obveznica na Londonskoj berzi odvija se mjesecima pod velom tajne, a cijela operacija nosi kodno ime „Vrbas“. Pregovori sa strancima vode se na 15-om spratu Administrativnog centra, traju duže od mjesec dana, ponekad i dugo poslije radnog vremena, a pored Zore Vidović u svemu učestvuju i njeni najbliži saradnici – pomoćnik ministra za upravljanje dugom Bojana Vasiljević Poljašević, šef Kabineta Slađana Rajković, pomoćnik ministra za budžet Svetlana Radovanović i drugi.

 

 

Uz saglasnost Sosijete ženeral banke, koja ima ekskluzivitet, vode se razgovori i sa predstavnicima Unikredit i Inteza banke, a novac se grozničavo traži na svim stranama kako bi se ugasili požari i pokrpile budžetske rupe. Preko advokata i posrednika „pregovara“ se i sa američkim investitorima, i to „White and case“, „BNY MELLON“, „Allen and overy“ i drugim globalističkim kompanijama koje neoliberalnom dogmom porobljavaju korumpirane i siromašne zemlje trećeg svijeta.

U posao traženja kreditora, prema informacijama mog insajdera iz Ministarstva finansija Republike Srpske, uključena je i domaća advokatska kuća „Dimitrijević i partneri“, ali najpovjerljiviji poslovi povjereni su Milošu Stevanoviću i Dejanu Mađidu Pajiću.

Sve poslove iz sjene, po mojim saznanjima, kontroliše i koordinira Igor Dodik, sin člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, što je jedan u nizu pokazatelja koliko se daleko otišlo u privatizaciji i zarobljavanju države, u kojoj sve ključne poslove kontroliše nekoliko moćnika i porodica.

Ipak „investitori“ i kreditori moraju znati da će nove vlasti preispitati sve Ugovore i pohapsiti sve one korumpirane koji sklope štetne Ugovore po Republiku Srpsku, počevši od Zore Vidović i Radovana Viškovića, i da će po odredbama međunarodnog prava svi štetni ugovori, koji su plod korupcije, zloupotreba i kriminala, biti proglašeni ništavnim. Ako se išta budem pitao poslije Opštih izbora 2022. godine i donijem legitimitet od građana, a nadam se da hoću, ovaj epilog je neminovan i oko toga neće biti kompromisa i razgovora. Svi, ali doslovno svi, od premijera i ministara do pomoćnika i činovnika, koji učestvuju u sklapanju štetnih i pogubnih poslova, biće procesuirani, a samo po neko na nižim funkcijama moći će da dobije status svjedoka saradnika da progovori i posvjedoči o svim detaljima kriminala.

 

Već tri dana u Ministarstvu finansija i Vladi Republike Srpske vlada muk i OMERTA, mafijaški zavjet ćutanja, a Zora Vidović i tzv. „premijer“ Radovan Nejaki Višković nisu izašli pred novinare i odgovorili na pitanje koje je top tema u javnosti – zašto se zadužujemo za dodatnih 700 miliona maraka po preskupoj kamatnoj stopi od čak 4,5%, da li nas vode u dužničko ropstvo i potpunu rasprodaju iz koje neće biti izlaza!?

Pravda je spora, ali dostižna!

 

Nebojša Vukanović