palpal

Otvoreno pismo Boračke organizacije gradonačelniku Trebinja

 

Poštovani gospodine gradonačelniče,

Povodom Vašeg gostovanja na Herceg TV, 19.oktobra 2020. godine i ranijih mediskih nastupa na koje nismo do sada odgovarali osjećamo potrebu da Vam se na ovaj način obratimo. Predsjedništvo GBO Trebinje je na radnom sastanku analiziralo Vaše izjave i donijelo sledeće zaključke.
Tačno je da Grad Trebinje sprovodi program jednokratne pomoći nezaposlenim demobilisanim borcima i suprugama umrlih boraca. Tačno je da to nismo spomenuli na našoj koferenciji za štampu. Poštovani Gradonačelniče mi smo koferenciju za štampu sazvali da spomenemo ono što mislimo da ne funkcioniše i da iznesemo probleme koji su nam gorući.


Mi u našem gradu imamo oko četiristo nezaposlenih boraca i oko četrdesetero djece poginulih boraca. Tačno je da je od rata prošlo 25 godina i da su mnogi imali priliku da rješavaju ove probleme ali isto tako stoji da kad ste se prihvatili pozicije Gradonačelnika, za koju se i sada borite u kampanji, morate prihvatiti i probleme koji su naslijeđeni.
Tačno je da je Spomen –soba izgrađena u samom centru našeg grada, premještena sa lokacije u kasarni zbog izgradnje Palate pravde, zar da se sa tim trebamo hvaliti ili možda mislite da su oni koji su živote dali za Republiku Srpsku nisu to zaslužili i da ih se samo sa poštovanjem sjećamo.


Svi koji se sa tim hvale neka kažu jesu li novac za nju dali iz svog džepa ili je to novac građana Trebinja.
Mi smo iznijeli samo podatke vezane za naš dogovor oko zapošljavanja i održanim sastancima sa Vama i direktorom EPRS i nezadovoljstvo zašto niste željeli da se ti sastanci nastave kako smo se dogovorili na prvom sastanku. Nejasno nam je da dva mjeseca niste u stanju naći vremena upravo za one koji su stvarali Republiku Srpsku, branili naš grad i sva područja od Trebinja do Grahova. Nažalost mnogi su na tom putu dali svoje živote, mnogi su ostali invalidi.


Izjavili ste da se pojedinci iz „boračke“ nalaze na pojedinim opozicionim listama i da u jeku kampanje spominjemo nezaposlene borce. Vi biste izgleda da borcima ukinete i osnovno ustavno pravo da biraju i budu birani. Na svakoj izbornoj listi ima naših saboraca a nadamo se da će mnogi od njih sutra zauzeti skupštinske klupe jer smo sigurni da će nas razumjeti mnogo bolje od onih koji nisu učestvovali u ratu bez obzira iz koje partije dolazili. Ako malo bolje pogledate vidićete da nijedna naša aktivnost nije bila za vrijeme kampanje. Sve je oko dogovora počelo u junu mjesecu a nastavak je trebao biti prva sedmica avgusta. Upravo nas to i boli. Pa i na naš upit zašto nema razgovora niste našli shodno odgovoriti. Kad već spominjete politiku možda mislite da rukovodstvo GBO treba da bira Vaša ili bilo čija partija. Varate se gospodine Gradonačelniče, ovo rukovodstvo su izabrali borci na izborima i ako vi to ne poštujete mi Vas zaista ne možemo razumjeti. Kao što je i Vas birao narod ovog grada a sigurani samo da Vam nisu dali svi glas i ne vole što je tako, moraju to poštovati i jedni i drugi. Vidite ovo rukovodstvo GBO je izglasano na Skupštini jednoglasno i ono će se zalagati za sve probleme naše populacije pa se to nekom sviđalo ili ne.


Ako Vi mislite da nešto nije u redu lako ćemo riješiti problem. Zaposlite sve nezaposlene demobilisane borce i djecu naših poginulih saboraca i mi ćemo koji vodimo GBO svi zajedno podnijeti ostavke a Vas javno pohvaliti kako ste neko ko je imao najviše sluha za nas borce. I kad već spominjete da najviše u Republici Srpskoj radite za borce stvorite uslove kao na primjer u Gacku koji je samo 70 km odavde gdje nema nijedan borac ili dijete poginulog borca na birou. Njima gospodine Gradonačelniče ne treba socijalna pomoć jer rade i zarađuju za život, ništa više ni mi ovde ne tražimo.
Izjavište da nećete razgovarati sa nama iz GBO, ne morate razgovarati gospodine Gradonačelniče samo nam rješite probleme i mi ćemo biti presrećni.

ZA KRST ČASNI I SLOBODU ZLATNU
GBO TREBINJE