palpal

Osveštana prva pravoslavna crkva u Kataru

  U sklopu Religijskog kompleksa u Dohi, glavnom gradu Katara, osveštan je i svečano z vjernike otvoren prvi pravoslavni hram u ovoj arapskoj zemlji. Svečanu liturgiju služio je jerusalimski patrijarh, pravoslavne vladike iz gotovo svih pravoslavnih crkava, a među njima i srpski vladika Jovan Ćulibrk. Liturgiji je prisustvovao i veliki broj naših ljudi i vjernika, koji privremeno žive i rade u Kataru.

Hram je sagradila Grčka pravoslavna crkva, na inicijativu engleskog princa Čarlsa, kome je otac, princ Filip, pravoslavni Grk po rođenju. Čarls je prije dvije godine boravio u službenoj posjeti Kataru i dogovorio gradnju pravoslavne bogomolje, a prvi hrišćanski hram u Kataru sagradili su katolici 2008. godine.

Katar je muslimanska arapska zemlja, bogata gasom i naftom, ali u njoj trenutno ima više useljenika i radnika iz inostranstva nego domaćeg stanovništva. Dozvolama za gradnju hrišćanskih crkava Katar želi da pokaže otvorenost i vjersku toleranciju, koja nije bila ranije svojstvena jer je bio vrlo jak specifični selafijsko-vehabijski pokret.

 

Nebojša Vukanović