palpal

Нова бахатост предсједника Суда Милана Босића

Носиоци правосудних функција, посебно предсједници судова, требало би да служе као пример свим грађанима, и својим понашањем покажу како поштују законе, јер свакодневно кажњавају оне који крше законе. Нажалост правосуђе је најгори дио друштва, сноси највећу одговорност за тешку ситуацију у којој се налазимо, а пуно је примјера који показују бахатост носиоца правосудних функција. Вјечити предсједник Основног суда у Требињу Милан Босић добрим дијелом сноси одговорност за бројне скандале, срамне и скандалозне пресуде подређених судија, јер се оглушио на бројне примједбе и упозорења грађана, и упорно штити судије Основног суда иако је свјестан да су многи недостојни да носе тогу јер су у класичном сукобу интереса, злоупотребљавају функције и немају довољно знање, квалификација али храбрости и поштења да буду судије.

Умјесто да властитим примером покаже другим како требају да се понашају и поштују законе, предсједник Основног суда у Требињу  поново је паркирао свог „волва“ на тротоар поред зграде Суда, и то тик испод знака који означава забрану паркирања и заустављања. Прије десетак дана сам га упозорио да не може тако да се понаша, али је свега неколико дана критика уродила плодом, и Босић је своје возило прописно остављао на паркингу.

Нажалост педесетак метара пјешачења је превелик напор за предсједника Суда, па је наставио да бахато паркира своје возило тик уз зграду Основног суда, иако је паркирање забрањено. Полиција упорно толерише овако понашање Милана Босића, не пише казне и прекршајне налоге, а то даје лош примјер и осталим возачима да аутомобиле остављају на тротоару и тако ометају пролаз пјешака.

Све док предсједник Одновног суда у Требињу својим примером не покаже грађанима како треба да поштују државу и законе, умјесто што његове судије драконски кажњавају узорне грађане а толеришу крупан криминал и велике злоупотребе локалних моћника, тешко је очекивати било какав напредак.

 

Небојша Вукановић