palpal

Ništa nije gotovo, samo Hurtić tvrdo pod kontrolom Obrena i Dodika

Danas je sjednica Kolegijuma a vjerovatno u naredni utorak veoma važna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj bi se trebala donijeti odluka ko su delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeću naroda Republike Srpske. Ništa nije gotovo, iako režim, njegovi sateliti, analitičari i prodane duše žele da ostave takav utisak.

Od 5 poslanika Kluba za državu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Dodik preko Obrena Petrovića kontroliše samo Dobojliju Selvida Hurtića, multimilionera koji je u imovinskom kartonu prijavio da ima imovinu vrijednu 13 miliona maraka.

On je do sada obavljao funkciju predsednika Skupštine opštine Doboj, na koju je izabran voljom Obrena Petrovića i odbornika SNSD-a, a Dodik ima plan da jednim udarcem ubije dvije muve. Za glasanje u korist SNSD-a u Domu naroda Hurtiću će dati mjesto ministra trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske, da malo ojača imovinski karton, i formalno bi napravio ustupak Pokreta za državu, koji bi tobože ušao u Vladu, a suštinski Obrenu Petroviću, jer bi njegova Dobojska grupa u SNSD-u tako imala 2 ministra koje Obren kontroliše, Bošnjaka Selvida Hurtića i zeta „Hrvata“ Miloša Bukejlovića, koji bi trebao biti ministar pravde.

Vojin Mijatović i pojedinci jesu napravili dil sa Dodikom da Pokret za državu uđe u Vladu i dobije mjesto potpredsjednika Narodne skupštine i ministra, o čemu sam prvi javno govorio a mediji su juče sve potvrdili, ali konačnu odluku o tome treba ipak da donese Predsjedništvo SDP-a, na današnjoj sjednici, te Demokratska fronta, koja ima jednog poslanika u Klubu.

Nije problem da Klub Pokreta za državu uđe u Vladu, dobije par funkcija, to je legitimno i niko im ne brani, ali je pogubno da se Uzurpatoru, rušitelju i negatoru da četvrti delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, ključevi države kojima bi mogao sve da ucjenjuje, blokira i drži kao taoce.

Iskreno se nadam da će prevladati razum, da su lideri stranaka koje čine Pokret za državu svjesni opasnosti i posledica ako se podrži, direktno ili indirektno, SNSD i Dodik dobije četvrtog delegata u Domu naroda, i da će racionalno donijeti odluku koja je važna za sve građane, jer ovo nije političko već nacionalno pitanje koje se tiče svih, te da će izbiti Dodiku iz ruke mogućnost opstrukcija, blokada, ucjena, produkovanja kriza.. To bi značilo normalizaciju i i relaksaciju odnosa, smanjenje tenzija u naredne četiri godine, jer od prepucavanja niko nema koristi, a moj cilj je samo spriječiti pogubne posledice, jer Lista za pravdu i red nema kandidata za Dom naroda.

Zato očekujem da lideri SDP-a, DF-a i ostalih stranaka koje čine Pokreta za državu pokažu da nisu prevarili i iznevjerili svoje glasače u Republici Srpskoj, jer sigurno niko nije glasao za njih da bi Dodiku dali četvrtog delegata u Domu naroda i prodali državu za dvije funkcije, te zatraže od svojih poslanika da poštuju njihove odluke, ne podrže SNSD, i tako pokažu odgovornost jer ovo nije političko već nacionalno pitanje.

Jutros je u programu BHRT, emisiji Jutro za sve, dosadašnji gradonačelnik Tuzle i visoki funkcioner SDP-a Jasmin Imamović dao dobru izjavu, da SDP ne bi trebao SNSD-u dati četvrtog delegata, i iskreno se nadam da će ova bura imati srećan kraj, i da ćemo u utorak nakon glasanja proslaviti izbijanje jedne poluge moći iz ruku Uzurpatora i početak oslobađanja zarobljenih institucija i zarobljene zemlje.

 

Nebojša Vukanović