palpal

Ништа није готово, само Хуртић тврдо под контролом Обрена и Додика

Данас је сједница Колегијума а вјероватно у наредни уторак веома важна сједница Народне скупштине Републике Српске, на којој би се требала донијети одлука ко су делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и Вијећу народа Републике Српске. Ништа није готово, иако режим, његови сателити, аналитичари и продане душе желе да оставе такав утисак.

Од 5 посланика Клуба за државу у Народној скупштини Републике Српске, Додик преко Обрена Петровића контролише само Добојлију Селвида Хуртића, мултимилионера који је у имовинском картону пријавио да има имовину вриједну 13 милиона марака.

Он је до сада обављао функцију председника Скупштине општине Добој, на коју је изабран вољом Обрена Петровића и одборника СНСД-а, а Додик има план да једним ударцем убије двије муве. За гласање у корист СНСД-а у Дому народа Хуртићу ће дати мјесто министра трговине и туризма у Влади Републике Српске, да мало ојача имовински картон, и формално би направио уступак Покрета за државу, који би тобоже ушао у Владу, а суштински Обрену Петровићу, јер би његова Добојска група у СНСД-у тако имала 2 министра које Обрен контролише, Бошњака Селвида Хуртића и зета „Хрвата“ Милоша Букејловића, који би требао бити министар правде.

Војин Мијатовић и појединци јесу направили дил са Додиком да Покрет за државу уђе у Владу и добије мјесто потпредсједника Народне скупштине и министра, о чему сам први јавно говорио а медији су јуче све потврдили, али коначну одлуку о томе треба ипак да донесе Предсједништво СДП-а, на данашњој сједници, те Демократска фронта, која има једног посланика у Клубу.

Није проблем да Клуб Покрета за државу уђе у Владу, добије пар функција, то је легитимно и нико им не брани, али је погубно да се Узурпатору, рушитељу и негатору да четврти делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, кључеви државе којима би могао све да уцјењује, блокира и држи као таоце.

Искрено се надам да ће превладати разум, да су лидери странака које чине Покрет за државу свјесни опасности и последица ако се подржи, директно или индиректно, СНСД и Додик добије четвртог делегата у Дому народа, и да ће рационално донијети одлуку која је важна за све грађане, јер ово није политичко већ национално питање које се тиче свих, те да ће избити Додику из руке могућност опструкција, блокада, уцјена, продуковања криза.. То би значило нормализацију и и релаксацију односа, смањење тензија у наредне четири године, јер од препуцавања нико нема користи, а мој циљ је само спријечити погубне последице, јер Листа за правду и ред нема кандидата за Дом народа.

Зато очекујем да лидери СДП-а, ДФ-а и осталих странака које чине Покрета за државу покажу да нису преварили и изневјерили своје гласаче у Републици Српској, јер сигурно нико није гласао за њих да би Додику дали четвртог делегата у Дому народа и продали државу за двије функције, те затраже од својих посланика да поштују њихове одлуке, не подрже СНСД, и тако покажу одговорност јер ово није политичко већ национално питање.

Јутрос је у програму БХРТ, емисији Јутро за све, досадашњи градоначелник Тузле и високи функционер СДП-а Јасмин Имамовић дао добру изјаву, да СДП не би требао СНСД-у дати четвртог делегата, и искрено се надам да ће ова бура имати срећан крај, и да ћемо у уторак након гласања прославити избијање једне полуге моћи из руку Узурпатора и почетак ослобађања заробљених институција и заробљене земље.

 

Небојша Вукановић