palpal

Napokon – srpski i vaseljenski patrijarh osudili napade i stradanje civila u Gazi

Tužne slike stižu iz Gaze svakodnevno. Danas su sahranjena djeca, mladići i djevojka, civili koji su ubijeni u pravoslavnoj crkvi, gdje su se bili sklonili nadajući se da će bar tu biti na sigurnom, ali nažalost Vojska Izraela bombardovala je ovaj drevni hrišćanski vjerski objekat.

 

Napokon, nakon bombardovanja stare pravoslavne crkve u Gazi i ubijanja velikog broja hrišćana, oglasili su se srpski patrijarh Porfirije i vasenjenski Vartolomej, koji su osudili zločine Jevreja nad Palestincima. Prenosim u cjelosti Saopštenja srpskog i vasenjenskog patrijarhlj, u nadi da će svi slobodni ljudi širom svijeta dići glas i zaustaviti rat, ubijanje civila i masovno stradanje.

Eparhija Zahumsko-hercegovačka i primorska

Jerusalimska patrijaršija osudila izraelske vazdušne napade na humanitarne institucije u Gazi

VIJESTI

Jerusalimska patrijaršija osudila izraelske vazdušne napade na humanitarne institucije u Gazi

Jerusalimska pravoslavna patrijaršija izražava najoštriju osudu izraelskog vazdušnog udara koji je pogodio njen crkveni kompleks u gradu Gazi. Patrijaršija naglašava da gađanje crkava i njihovih institucija, uz skloništa koja pružaju za zaštitu nevinih građana, posebno dece i žena koji su izgubili domove usled izraelskih vazdušnih napada na stambena naselja u proteklih trinaest dana, predstavlja ratni zločin koji se ne može ignorisati.

Uprkos evidentnom gađanju objekata i skloništa Jerusalimske pravoslavne patrijaršije i drugih crkava – uključujući Episkopsku crkvu Jerusalimske bolnice, druge škole i društvene ustanove – Patrijaršija, zajedno sa ostalim crkvama, ostaje posvećena ispunjavanju svojih verskih i moralnih dužnosti u pružanju pomoći, podrške i utočišta onima kojima je potrebna, usred kontinuiranih zahteva Izraela da se evakuišu ove institucije civila i pritisaka koji se vrše na crkve u tom pogledu.

Patrijaršija ističe da neće odustati od svoje verske i humanitarne dužnosti, ukorenjene u hrišćanskim vrednostima, da obezbedi sve što je neophodno i u vreme rata i mira.

 

Izvor: Jerusalimska patrijaršija