palpal

NA SASLUŠANJU – Ambasada SAD upozorila koalicione partnere?

U sjenci razgovora koji je juče u Banjaluci ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač imao sa Deborom Menuti, zamjenicom šefa Misije ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, održan je i niz drugih sastanaka predstavnika Ambasade SAD-a sa liderima stranaka-prikolica koji su koalicioni partneri SNSD-a.

Razjedinitelj Nenad Stevandić objavio je fotografiju kako je i on razgovarao sa gospođom Menuti, zamenicom šefa Misije ambasade SAD u BiH, a nezvanično razgovore u četiri oka imali su Nedeljko Čubrilović i još neki visoki funkcioneri režima.

Prema mojim informacijama i saznanjima, Stevandić, Čubrilović i ostali su dobili jasna upozorenja šta će se dogoditi i kako će biti sankcionisani ako pređu crvenu liniju, slijede slijepog vođu i glasaju za sulude prijedloge izmjena zakona i navodnog „povratka na izvorni Dejton“ koji najavljuje Dodik.

 

Upravo je posjeta visoke delegacije Ambasade SAD-a Banjaluci i upozorenja „liderima“ koalicionih stranaka-prikolica, bili povod da Dodik ponovo nervozno istupi u javnosti i izjavi kako je američka ambasada epicentar nestabilnosti u BiH.

Da li će pod pritiskom i prijetnjama određenim sankcijama i kaznama zbog srljanja za Dodikom, zbunjeni i uplašeni Čubrilović, Stevandić, Lukač i ostali otkazati poslušnost Dodiku, ili će baciti kocku i preći političku rijeku Rubikon, ostaje da se vidi.

U namjeri da se izvuče iz teške političke situacije, skrene pažnju sa brojnih afera i popravi uništeni rejting, Dodik je odlučio da žrtvuje narod i Republiku Srpsku, stavljajući sve kao živi štit ispred sebe, te započeo opasnu avanturu podizanja tenzija, najavio jednostrano povlačenje poteza i izmjene ključnih zakona, na kojima funkcioniše cijeli sistem, zbog čega je Republici Srpskoj zaprijećeno sankcijama.

Činjenica je da je izgubio kompas i da povlači neracionalne poteze, zbog straha od gubitka vlasti, ali je zabrinjavajuće što u besmislenim položajima da spasi sebe i SNSD,  žrtvuje narod i Republiku Srpsku, jer bi svojim tumaranjem mogao nanijeti velike posljedice upravo Srpskoj i njenim građanima, u koje se tobože zaklinje kada bez bilo čije podrške kreće u opasne avanture.

 

Nebojša Vukanović