palpal

Kako su švercovane cigarete sa Kosova preplavile Srpsku i BiH

Nakon pada DPS-a Mila Đukanovića i dolaskom nove Vlade Crne Gore izgleda da je došlo do izmještanja baze šverca cigareta iz Crne Gore na Kosovo, pa su Republiku Srpsku, BiH i region preplavile cigarete sa akcionim markicama samoproglašenog tzv. “ Kosova“! Kako ilegalne cigarete bez markica i plaćenih dažbina dolaze na crno tržište i kako to Džakulini inspektori puše kosovske cigarete?

Javna je tajna da se na većini pijaca u Bosni i Hercegovini mogu kupiti cigarete bez akciznih markica, što se naravno odražava u njihovoj znatno povoljnijoj cijeni, a zbog čega je šverc ove akcizne robe veoma unosan posao, najčešće podržan od strane određenih kontrolnih organa, za povelik procenat, podrazumijeva se!

Koliko je državni budžet zakinut po svakoj paklici, nije teško izračunati jer se u tekućoj godini na cigarete i duvan za pušenje plaća minimalna akciza u iznosu od 3,25 KM po kutiji cigareta ili pakovanju od 20 komada, a u zavisnosti od vrijednosti cigareta i više. Naplata akcize i kontrola trgovine akciznim proizvodima u primarnoj je nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, kojom već više od decenije rukovodi teško korumpirani Miro Džakula, visokopozicionirani član Čovićevog kriminalnog klana i čovjek zadužen ispred blajburške koalicije za pljačkašku operaciju “100 miliona za kuma”!

Razmjere ekspanzije crnog tržišta vidljive su kroz poređenje podataka o izdatim akciznim markicama – naime, 2009. godine, kada je BiH počela usklađivanje oporezivanja duvanskih prerađevina s evropskom legislativom, Uprava za indirektno oporezivanje izdala je 535 miliona akciznih markica za duvanske prerađevine, dok je u prošloj, 2020. godini izdato svega 185 miliona akciznih markica. Lično nisam stekao utisak da nam se populacija u tolikoj mjeri okrenula zdravim životnim navikama, naprotiv.

Po mojim saznanjima, nakon promjene vlasti u Crnoj Gori došlo je do presjecanja određenih krijumčarskih kanala, te je smanjen dotok cigareta bez akciznih markica, koje su ranije bile masovno prisutne na tržištu, a koje su navodno krijumčarene iz Crne Gore. Umjesto toga, u posljednje vrijeme crno tržište preplavile su cigarete već poznatih brendova sa akciznim markicama tzv. Kosova!

Radi se o cigaretama brendova KING i CORSET, koje se proizvode u Bugarskoj kao članici EU, tačnije u gradu Plovdivu,od strane grupacije KT International S.A. Ove cigarete se, po podacima sa zvaničnog internet sajta samog proizvođača, ne izvoze u Bosnu i Hercegovinu, niti se mogu legalno distribuirati na njenom tržištu, iako su iste do skora na kioscima i po pijačnim tezgama bile dostupne bez akciznih markica, te se njihova cijena kretala između 3 i 4 KM.

Međutim, sada su se ovi brendovi ponovo pojavili na crnom tržištu, ali uz znatno višu cijenu i obilježene akciznim markicama Ministarstva finansija tzv. Kosova! To u praksi znači da su cigarete proizvedene u Evropskoj Uniji, konkretno Bugarskoj, uredno uvezene na Kosovo, putem uvoznika UMPRO Group LLC iz Prištine, gdje su za njih plaćene propisane uvozne dažbine, uključujući akcizu, o čemu svjedoči činjenica da su iste označene akciznim markicama. Potom su prokrijumčarene u Bosnu i Hercegovinu, gdje se bez plaćanja bilo kakvih dažbina, osim ranije pomenutih procenata kojim se potkivaju korumpirani službenici kontrolnih organa, u prvom redu Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prodaju na kioscima i tezgama.

To takođe znači da naš budžet ostaje uskraćen za ogromna sredstva koja se uredno plaćaju tzv. Kosovu, koje u odnosu na nas, sada ispada jedna uređena država koja se bori protiv kriminala i u kojoj se obaveze ne mogu izbjegavati!

Nisam pušač i cigarete svakako nisu proizvod koji bi zaokupio moju pažnju, ali dobio sam fotogarfije navedenih brendova sa kosovskim akciznim markicama kupljenih u Banjaluci, i to upravo na kiosku koji se nalazi ispred samog sjedišta Regionalnog centra Uprave za indirektno oporezivanje, u Ulici Mladena Stojanovića, gdje veliki broj zaposlenih iz ove institucije svakodnevno obavlja kupovinu ovih proizvoda!

I tu, slučajno ili namjerno, ne vide ništa sporno?! Da stvar bude gora, to je i lokacija gdje stoluje već čuvena Grupa za suzbijanje krijumčarenja, poznatija kao crnokošuljaši, kojom rukovodi još čuvenija Džakulina bliska saradnica Jelena Majstorović, koju je javnost već upoznala kroz brojne afere, a čiji bi posao upravo trebalo da bude sprječavanje krijumčarenja i prekršaja!

Iste ove cigarete mogu se naći i u neposrednoj blizini sjedišta Uprave za indirektno oporezivanje BiH, na lokaciji preko puta Narodnog pozorišta Republike Srpske,  pješačkoj zoni na početku „Parkića“ i na drugim lokacijama u Banjaluci, te širom Srpske i BiH. Kako građani Srpske i BiH pune budžet samoproglašenog tzv. „Kosova“, i šta rade nadležne institucije i Miro Džakula?

Koristim ovu priliku i da apelujem na direktora Džakulu, za kojeg znam da sa velikim zanimanjem i kako mi sam reče poštovanjem, prati moj rad i objave, da umjesto što se bavi istragama o tome ko mi dostavlja podatke o njegovom kriminalu, počne da radi svoj posao. Umjesto što zapošljava penzionisane funkcionere MUP-a Republike Srpske da mu se, po njegovim specijalnim ovlaštenjima, brinu za bezbjednost, treba pod hitno da pokrene državne službenike čiji je to posao i koji za to primaju platu da se uhvate u koštac sa ovako transparentnim i bezobzirnim pojavama krijumčarenja i pljačke države, čije se razmjere mjere stotinama miliona maraka.

Sa tim ciljem, potrudio sam se čak i da naznačim tačne lokacije gdje se pomenute cigarete mogu kupiti i očekujem da u što kraćem roku obavijeste javnost o preduzetim aktivnostima, i umjesto što progoni, smjenjuje i suspenduje službenike UIO BiH koji se trude da pošteno rade svoj posao i ukažu na kriminal i zloupotrebe, da sasiječe korupciju i kriminal u svojim redovima.

 

Nebojša Vukanović