palpal

Kad sudija postane i tužilac ili povratak kadija

Da naše sudije umnogome podsećaju na turske kadije, govori i primjer Milene Kundačine, sudije Osnovnog suda u Trebinju i bivše predsjednice Osnovnog suda u Foči. Milena je bila sudija u više predmeta i donosila sramne presude, kažnjavajući me čak sa 8 000 maraka zbog postavljenih pitanja  u intervjuu sa Salihom  Alijagićem!? Ne znam da li je iko ikada, od pada Staljina, Berije i Čaušeskog, bio kažnjen zbog postavljenog pitanja? Milena je takođe presudila ne samo da platim duševne boli Ljubu Vukoviću, jer je njegova kćerka a ne on, skućila se i otvorila firmu u Londonu, već i da mu se javno izvinem na televiziji, pa sam morao dodatno da  platim još  1000 maraka, jer se nisam želio javno poniziti i izvinjavati korumpiranom moćniku, čija je porodica stvorila imperiju dok on rukovodi finansijama HET-a.

Turske kadije, čuvene po specifičnoj pravdi i pravičnosti, bili su istovremeno i sudije i tužioci,  polagali su račune samo sultanu i velikom veziru, kao što danas savremene kadije odgovaraju samo Partiji i lažnom Ocu nacije. Nakon što me je kao sudija iskasapila u više sporova, Milena je odlučila da postane tužilac, pa je protiv mene podnijela Tužbu za navodnu klevetu, jer sam u video kolumni „Maratonsko ročište“ govorio o njenom pristrasnom ponašanju u sudnici i činjenici da nije dozvolila da saslušam predloženog svjedoka. Iako u samoj tužbi potvrđuje da je donijela presude kojima sam izgubio preko 12 000 maraka,  Milena me tuži zbog izjave da mi je uzela 12 000 maraka. Meni je svejedno da li pare moram dati Ljubu, Grigoriju ili trećem po njenim sramnim presudama, i tužba je vrhunac paradoksa. Spor se vodi pred Osnovnim sudom u Foči, kojim je Milena donedavno rukovodila kao predsjednica, što ukazuje da će proces biti pravedan.

Dvadesetak tužbi koje su lokalni moćnici podnijeli protiv mene, od načelnika, direktora, tajkuna, odbornika do poslanika, govori o organizovanosti kampanje koja ima za cilj da se ućutkam, pokleknem i prestanem govoriti istinu. Sramno je što pojedine sudije učestvuju u progonu i kažnjavaju istinu, a ne postavljaju pitanje porijekla novaca i ne istražuju velike afere. Kundačina je još i dobra kakva je sudija Partije Bojana Rikalo, o kojoj ću uskoro pisati, nedostojni Dragan Puzić i ostali, čije će sramne presude ostati kao trag i uspomena na teška vremena tiranije i gušenja svake slobode,  u kojima nažalost živimo.

 

Nebojša Vukanović