palpal

Гдје има гориво за евро?

Вијест дана поново нам долази од Агенције СРНА која каже да је гориво у Републици Српској најјефтиније у Европи, и да је цијена бензина и дизела 1 евро? Колио треба бити дрзак, бескрупулозан и безобразан, па грубо лагати и обмањивати милионе људи, јер сваки дан већина сипа гориво на пумпама и сви знамо колика је његова цијена? Гдје има тренутно у Републици Српској купити бензин и дизел за 1,95 марака? Када овако лажу очигледно и „у очи“, како ли тек лажу када је обичном грађанину много теже провјерити истинитост информације?                                                                    

Прије свега цијена горива у Српској није најјефтинија у Европи, јер у Русији бензин и дизел коштају око 40 рубаља, што је нешто више од 1 КМ (1 евро је 73 рубља), док литра плина (ТНГ) кошта свега 15 центи или 30 фенинга. У Требињу и Херцеговини је гориво традиционално најскупље у цијелој Републици Српској, што је последица монопола иако се дистрибутери лажно правдају удаљености од рафинерија и повећаним трошковима транспорта лошим путевима. Цијене горива крећу се од 2,25 до 2,39, колико кошта литра бензина 100 на НИС-овој пумпи. Дакле, цијена горива је од 35 до 45 фенинга скупља него што јавља СРНА!? Кога они покушавају правити магарцима и будалама?                                                                                     

Свима је јасно да је „Акцизна коалиција“, предвођена СНСД-ом, ХДЗ-ом и СДА,  одговорна за повећање цијене горива и ланчани талас поскупљење производа, који су додатно отежали ионако тешку ситуацију код већине грађана, који једва крпе крај са крајем. Режимски медији су очито добили задатак да лансирају бесмислене спинове и лажне информације како би збунили читаоце, ублажили незадовољство и амнестирали власт. Лажна вијест зато је и пуштена након најава бунта грађана, који су на друштвеним мрежама најавили заустављањена саобраћаја у знак протеста због поскупљења горива и трошкова живота.                                                                                            

Шиповац и Парађина, челни људи СРНЕ, очитио сипају гориво на „оловку“ па немају појма колика је цијена бензина. Обећавам да ћу их частити сваки резервоар горива, само ако анђу неку бензинску пумпу и прикажу рачун да су га платили 1,95 КМ.

 

Небојша Вукановић