palpal

Енглеско ђубре, тужилац Мафије Џефри Најс

Вечерас је у програму Н1 телевизије гост емисије Дан уживо био злогласни Џефри Најс, по злу чувени тужилац Хашког трибунала, десна рука Карле Дел Понте и адвокат (непресуђеног) ратног злочинца Хашима Тачија. У свом препознатљивом стилу овај енглески тужилац, нашој јавности познат као главни тужилац у процесу бившем предсједнику Србије и Савезне Републике Југославије Слободану Милошевићу, поново је покушао да наметне некакву колективну одговорност Србима за све лоше ствари које су се догађале у последњем рату, представи нас као насилнике а све остале као жртве, те пореди дешавања током  распада Југославије са сукобима у Украјини.

Срамни су покушаји колективизације, етикетирања цијелог народа, те представљања Републике Српске као „геноцидне творевине“ настале на ратним злочинима, што је за Н1 изјавио Најс, адвокат Мафије и ратних злочинаца. Цијело његово гостовање било је скандалозно, у најмању руку, а посебно када мучки пореди Нинберг са Хагом и Србе са Нијемцима-нацистима, иако смо ми дали огромну жртву, преко милион душа, у борби против фашизма.

Џефри Најс пријети предсједнику Русије Владимиру Путину да ће бити процесуиран због рата у Украјини и почињених ратних злочина, али ниједном се није сјетио да каже да ли ће некада одговарати премијери његове земље Велике Британије и предсједници Сједињених Америчких Држава, због напада, агресија и бомбардовања десетина држава, од Србије до Сирије, Ирака, Либије, Авганистана, убијања недужних цивила и ратних злочина која су згрозила свјетску јавност, попут убијања недужних цивила из хеликоптера „Апач“ испред џамије у Багдаду у Ираку, које су снимали амерички војници, уживајући како се иживљавају на женама и дјеци.

Вјерујем да се Путин пуно забринуо када је чуо старца Најса од стотину љета, и да неће вечерас спавати од стреса, јер му Најс пријети хапшењем и процесуирањем. Ипак највећи утисак на мене изазвала је срамна изјава да „босански муслимани нису криви за оно што им се десило, а босански Срби и Срби из Србије јесу криви из различитих разлога…“ која преставља наставак недопустивог колективног етикетирања цијелог једног народа.

Џефри Најс је право лице и огледало Енглеске и њене политике на Балкану, која је одувијек била изразито антируска и антисрпска, јер су Србе увијек посматрали као мале Русе на Балкану. Ратни злочини су индивидуални, и свако ко је окрвавио руке треба да одговара, али не смије бити колективизације и тврдњи да је само Република Српска настала на ратним злочинима и геноциду, а сви остали су чисти и недужне жртве, иако су Срби нестали са подручја Хрватске, остали у траговима у Федерацији и на Косову.

Чињеница да готово нико није одговарао за злочине почињене над Србима, да српска суза у Хагу није имала родитеља, да су Тачи, Харадинај, Туђман, Алија, Готовина, Макрач и остали ослобођени за све оптужбе, упркос хиљадама убијених Срба, стотинама масовних гробница и логора за Србе и стотине хиљада протјераних Срба са својих огњишта, да је мали број Хрвата и Бошњака осуђен пред Хашким трибуналом само за злочине које су починили међусобно у рату 1993-1994 године, довљно говори о Хагу и међународној правди.

Ђубрад попут Џефрија Најса, не доприносе помирењу већ подгријавању тензија, а двоструки аршини и (не)правда Хашког трибунала, уз лицемјерство међународне заједнице, један је од разлога што је данас оваква ситуација у БиХ и региону, што нема истинског помирења и нормализације односа.  Надам се да ће већина схватити подмукле игре странаца и престати да насједа на њихове сплетке и подвале, које су нас и гурнуле у рат и најодговорнији су за страдање десетина хиљада недужних жртава током грађанског рата и распада бивше Југославије од 1991. до 1995. године.

 

П.С. На крају не могу а да се не присјетим мудрог Николе Пашића који је, након искустава из Првог свјетског рата и срамног понашања „савезника“ Енглеза, купорно понављао да треба учити дјецу своје дјеце ко су и какви су Енглези!

 

 

Небојша Вукановић