palpal

Додик заобишао Требиње и Луку због Човићевог рођендана

Да су Требиње и Херцеговина посљедња рупа на свирали за Додика, његов режим и бахату власт, показује и прослава Преображења Господњег, славе града Требиња и Саборног храма. Додик и Жељка Цвијановић заобишли су у широм Луку југ Херцеговине, јер им је Добој у средишту интересовања, а као изасланика послали су Радована Нејаког Вишковића, који је безначајна политичка фигура, без било каквог ауторитета, угледа и политичког утицаја.

Додик је синоћ слетио у Мостар, и сви су очекивали да ће послије састанка са мостарским Србима придружити до Требиња и бити на великој литији улицама најјужнијег града Српске, али ипак иако су га његови вјерни чауши стрпљиво чекали, ипак није долетио а од Мостара му је требало свега 10-ак минута лета хеликоптером. Од честитке славе Требињцима много важнија му је била честитка рођендана Драгану Човићу, побратиму из Блајбуршке коалиције, и дружење са хрватским министрима него са својим народом.

Срби и повратници у Мостару иначе му служе за политичке представе, те као јефтине мекиње за уносну трговину јер је његов одборник, др Миливојевић, био кључан да ХДЗ и Човић изаберу новог градоначелника Мостара а заузврат повратници у долину Неретве нису добили ништа. Састанак са повратницима је био само параван да се прикрије стварна намјера – одлазак на рођенданску журку код свог побратима, другара и партнера.

Ово није изборна година па Додика није велика брига за Херцеговину, ал је порука јасна – до Херцеговине и Херцеговаца, коју је раселио и опустошио, стало му је као до лањског снијега. Сигурно ће чешће свраћати наредне године, како би пред изборе измислио нека нова те поновио стара обећања о аеродрому, клиничком центру, хидроелектранама, блоковима и термоелектранама, а остаје да се види да ли ће се наивни Херцеговци поново, као рибе, закачити за исту удицу, о којој висе 15 година.

Осим што је још једном понизио Требиње и Херцеговину, Додик је недоласком на славу града послао јасну поруку и свом ген-секу Луки Петровићу. Већ дуже времена су међу њима нарушени односи, влада велико неповјерење и анимозитет, и само је питање дана кад ће дон Лука бити смијењен са мјеста ген-сека Партије и директора Електропривреде Републике Српске.

Да му није брата Рада у Београду и његових веза са Вучићем, кога се Додик јако плаши, давно би Лука завршио у „Шевенингену ХЕТ-а“, са Марком Митровићем и осталим потрошеним и одбаченим кадровима Партије, а овако је питање дана кад ће бити пуштен низ воду са шуром Илијом, јер већина чланова и функционера СНСД-а не могу да га гледају очима.

 

Небојша Вукановић