palpal

Ima neka tajna veza, Mato, Mile, Gordana…

Mato Đaković poznat je kao urednik i voditelj emisije Telering na RTRS-u, ali i kao jedan od bliskih prijatelja, neki kažu i kum Milorada Dodika. Ono što je možda malo palo u zaborav je njegova presretnuta komunikacija sa Dodikom, koja u svjetlu trenutnih dešavanja daje neka objašnjenja, pa da se podsjetimo:

 

Slušaj, šefe, bio sam danas sa glavnim. Završili smo oko Bobar Banke. Tamo te, sigurno, neće biti. U Pavloviću će, takođe, biti u redu. Obećano mi je da će zatvoriti istragu i u predmetu zlato. Kad se vidimo, prenijeću ti ostalo. Ne mogu telefonom“, referisao je u maju 2016. Mato Đaković Miloradu Dodiku.

Kasnije je Tužilaštvo BiH, na čijem se čelu tada nalazio Goran Salihović, zaista obustavilo istragu u predmetu „zlato“, a i druga dva obećanja iz objavljenog transkripta Mate Đakovića su ispunjena. Dodika nije bilo nigdje ni u predmetima vezanim za propast Bobar i Pavlović banke. Možda tužilac Salihović nije bio tu da to isprati, ali je njegovo mjesto preuzela Matina prva rodica, sestra od tetke Gordana Tadić, pa su stvari po Dodika i dalje išle lako, čak i lakše nego prije!

Đaković je bio u centru afere i kada je u martu 2019. snimljen kako vozi automobil sa diplomatskim tablicama, koji je tada bio u vlasništvu Ivana Bandića, hrvatskog konzula u Tuzli. Bandić je inače bratić pokojnog gradonačelnika Zagreba, i kako se spekuliše, pripadnik Hrvatske obavještajne službe, kao i sam Đaković. Pisalo se tada da je Đaković vozilom sa diplomatskim tablicama, koje se u pravilu ne podvrgava policijskoj i carinskoj kontroli prilikom prelaska granice, prevozio oružje i eksploziv.

Do mene su došle informacije i da je na takav način u Bosnu i Hercegovinu nelegalno uvezen jedan prislušni uređaj, jer ih je Hrvatska imala 11, ali se upotreba istih periodično provjerava obzirom na strogu regulativu i kontrolu unutar Evropske Unije, te je prilikom jedne provjere utvrđeno da se ne zna gdje je i ko koristi jedan od uređaja. Moji izvori pak upućuju da je isti nelegalno uvezen u BiH i da ga koristi upravo konzul Bandić, za svoje i interese Hrvatske, ali i sebi bliskih članova Blajburške koalicije SNSD -HDZ!

Đaković je poznat i po drugim aferama, poput afere Pravni fakultet Sarajevo, Odjeljenje u Tuzli, gdje je preko takođe svog rođaka, teško kompromitovanog profesora Zdravka Lučića, upisivao studente i sređivao ispite iz Rimskog prava. On je za te „usluge“ od biznismena i moćnika iz Tuzle i Živinica dobijao razne poklone, po mojim saznanjima između ostalog klima uređaje u svom stanu u Tuzli, kao i krovnu konstrukciju za svoju vilu u Gornjoj Tuzli.

O bliskosti Đakovića s Dodikom, osim činjenice da je u njegovu korist posredovao u obustavljanju istraga i uticao na ishod tužilačkih odluka u predmetima koji su vođeni protiv Dodika, ali i činjenice da ga je Dodik angažovao na „javnom“ servisu RTRS, govori i činjenica da svoju suprugu Sanju često ostavi i po nekoliko dana na imanju Dodikovih.

Sanja Đaković je inače nekad bila zaposlena kao savjetnica za medije Bakira Izetbegovića, a danas zajedno sa kćerkom vodi super luksuzni Svadbeni salon „Prestige“ u Tuzli.

Prema mojim informacijama, pored nekretnina u samoj Tuzli i BiH, bivša Bakirova savjetnica Sanja Đaković je vlasnica i stana od 120 m2 u Beogradu.

Đaković je često isticao i svoje prijateljstvo sa Fahrudinom Radončićem. Iz prednje navedenih lobiranja, ali i spasavanja vlastite kože u više navrata, njegov uticaj u pravosudnim i političkim krugovima je evidentan. Tek, ova novinarska veličina javnog medijskog servisa Republike Srpske ovih dana sav svoj potencijal uložila je u spasavanje svoje sestre Gordane Tadić, lobirajući snažno i kod srpskih i kod bošnjačkih političkih i pravosudnih krugova.

Kod hrvatskih logično nema potrebe, oni su je doveli i čine sve da je spasu, jer bi njenim odlaskom bili ugroženi mnogi hrvatski uglednici i moćnici, poput Mije Krešića, Đure Kneževića, Mire Džakule, Dragana Čovića… Ipak, koliko saznajem, za Tadićkinu bolju budućnost najviše se zalaže Milorad Dodik lično, vjerovatno iz straha po svoju vlastitu budućnost ukoliko ona bude prinuđena da napusti kormilo Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Dodik ide toliko daleko u odbrani Radničke da je nedavno javno hvalio na „svom“ ATV-u, a da li će Blajburška koalicija uspjeti da sačuva svog glavnog igrača u pravosuđu, nakon detronizacije Milana Mita Tegeltije, saznajemo uskoro.

 

Nebojša Vukanović